Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Istraga zbog šverca potpisa * Poznanika izbo na žurci * Ministar sakrio 313.000 * Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije * Razvij barjak, barjaktare * Duh kamere
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 14-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
VASILIJE MILIČKOVIĆ, kandidat za predsjednika :
– Petogodišnji ugovor o prodaji uglja između Elektroprivrede i Rudnika uglja stupa na snagu tri dana nakon što je EPCG usvojila odluku o preuzimanju duga pljevaljske firme, tako da će sami od sebe kupovati ugalj.

Vic Dana :)

Šta radi medvjed kad sretne Čak Norisa?
Legne i pravi se mrtav.
Vikipedia:
- Ja znam sve.
Gugl:
- Ja imam sve.
Internet:
- Pa, svi ste na meni.
Kompjuter:
- Hahaha, pa vi svi zavisite od mene, a ja ni od koga.
Struja:
- Stvarno?
Tesla:
- Ko tu koga laže?
Bog:
- Molim?
Čak Noris:
- Šta moliš?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo ČLAN PLJEVALJSKOG ODBORA DPS-A HARIS KRUPA PISAO SRETENU RADONJIĆU
Umjesto u zatvoru, Đačić na čelu opštine
Mirko Đačić Umjesto u zatvoru, Đačić na čelu opštine
Član pljevaljskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Haris Krupa drugi put je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) svog partijskog kolegu i predsjednika opštine Mirka Đačića (DPS), navodeći da on nije podoban za tu funkciju jer je osuđen na zatvorsku kaznu. Krupa se žali da institucija, na čijem je čelu Sreten Radonjić, već neko vrijeme ignoriše njegove prijave, a na čelu Pljevalja je i dalje lice koje treba da bude u zatvoru.
Đa­čić je osu­đen na nov­ča­nu ka­znu u iz­no­su od 600 eura zbog pri­jet­nji upu­će­nih čla­nu Op­štin­skog od­bo­ra DPS-a Žar­ku Vu­ko­vi­ću. Ka­ko Đa­čić ni­je pla­tio tu nov­ča­nu ka­znu, plje­valj­ski sud je pre­i­na­čio u za­tvor­sku ka­znu u tra­ja­nju od 24 da­na.
– Iako je prijava poslata još 16. februara ove godine, a usmeno sam ih o svemu upoznao u septembru 2017, još se niko nije oglasio, niti me izvijestio po ovoj prijavi. Sa direktorom Agencije sam kontaktirao i 22. februara i 8. marta i upoznao ga sa novim dokazima i zloupotrebama Zakona o lokalnoj samoupravi i o sprečavanju korupcije, takođe, bez odgovora sa njegove strane – navodi Krupa.
Ističe da je u septembru prijavio Đačića ASK, kao i da je on pravosnažno osuđen još u februaru 2017. zbog prijetnji ubistvom.
– Presudu Osnovnog suda je potvrdio Viši sud u Bijelom Polju u junu 2017. Mirko Đačić kao javni funkcioner nije, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije i članovima 8, 9 i 28, tražio mišljenje ASK o vršenju funkcije koja ga na osnovu odluke Suda sprečava da bude zaštitar u firmi, a ne predsjednik jedne opštine u državi Crnoj Gori, koja je kandidat za EU. Takođe, organ koji ga je izabrao – Skupština Opštine Pljevlja, to takođe nije tražila od ASK jer je to spriječio Đačić lično. Imam informacije da su to tražili od Agencije i odbornici SO Pljevlja. Očigledno da neko, od vas kao direktora, sve ovo krije cijelo vrijeme i vas ne obavještava – navodi Krupa.
Krupa ističe da su njegove tvrdnje da Đačić ne može biti predsjednik opštine dobile potvrdu kroz izjavu predsjednice suda u Pljevljima da su uslovna zatvorska kazna za krivično djelo i novčana Đačiću pretvorene u zatvorsku kaznu od 24 dana.
– Pitam vas još jednom zašto se ne sprovodi zakon u ovom slučaju, zašto ne sprovodite postupak i da li treba da obavijestim Evropsku komisiju za ovo kršenje pravnih akata – zaključuje Krupa.
Pre­ma Za­ko­nu o lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi, pred­sjed­nik plje­valj­ske op­šti­ne Mir­ko Đa­čić već je tre­ba­lo da ode sa te funk­ci­je jer je još pro­šle go­di­ne pra­vo­sna­žno osu­đen zbog po­či­nje­nog kri­vič­nog dje­la. U su­du su ranije za „Dan” po­tvr­di­li da Đa­čić ni­je pla­tio ka­znu od 600 eura i da je 1. mar­ta trebalo da se ja­vi na iz­dr­ža­va­nje za­tvor­ske ka­zne, ako je u me­đu­vre­me­nu ne pla­ti.
– Ka­zna još ni­je pla­će­na, od­no­sno sud o pla­ća­nju po­treb­nog nov­ča­nog iz­no­sa ni­je oba­vi­je­šten – ka­za­la je za „Dan“ pred­sjed­ni­ca plje­valj­skog Osnov­nog su­da Ra­din­ka Ga­če­vić, uz na­po­me­nu da je Đa­čić oba­ve­zan da se 1. mar­ta ja­vi na iz­dr­ža­va­nje za­tvor­ske ka­zne.
Po­ja­sni­la je da Đa­čić kaznu mo­že pla­ti­ti i 1. mar­ta, pa čak i kad ode u za­tvor.
– Ka­zna se mo­že pla­ti­ti i ka­da osu­đe­nik ode u za­tvor – može tamo pro­ve­sti ne­ko­li­ko da­na i po­tom od­lu­čiti da pla­ti ka­znu. Od ukup­nog iz­no­sa mu se od­bi­ja onaj iz­nos ko­ji se od­no­si na vri­je­me pro­ve­de­no u za­tvo­ru – po­ja­sni­la je Ga­če­vi­će­va.M.S.


Zakon jasan

Za­kon o lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi ja­sno ka­že da je Đa­čić već tre­ba­lo da ode sa mje­sta pred­sjed­ni­ka op­šti­ne. Taj akt u čla­nu 65 pred­vi­đa da pred­sjed­ni­ku op­šti­ne man­dat pre­sta­je gu­bit­kom cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva, pro­mje­nom pre­bi­va­li­šta, kad je pra­vo­sna­žnom od­lu­kom li­šen po­slov­ne spo­sob­no­sti, kad je pra­vo­sna­žnom pre­su­dom osu­đen za dje­lo ko­je ga či­ni ne­do­stoj­nim za vr­še­nje funk­ci­je i kada je pra­vo­sna­žnom pre­su­dom osu­đen na bez­u­slov­nu ka­znu za­tvo­ra. Da­kle, pre­ma ovom za­ko­nu, Đa­čić je još pro­šle go­di­ne tre­ba­lo da pod­ne­se ostav­ku zbog pra­vo­sna­žne osu­đu­ju­će pre­su­de ko­ja mu je iz­re­če­na zbog prijetnji par­tij­skom ko­le­gi Žar­ku Vu­ko­vi­ću.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja portala "Dan on-line" je kažnjivo i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama.

Podaci, tekstovi, fotografije i informacije objavljene na ovom portalu mogu se koristiti isključivo u lične i nekomercijalne svrhe.
Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija sa ovog portala u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti "Jumedia mont" d.o.o..

Prenošenje sadržaja portala "Dan-online" dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora ili linkovanje izvornog sadržaja portala "Dan on-line".

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"