Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Traži slobodu, a ćuti o saučesnicima * Stevana Džakovića policija izvela sa sjednice * Pucala na atentatore da bi zaštila supruga * Zbog napada saslušani Šaković i Laković * Jača imunitet, pomaže kod proširenih vena i ožiljaka * „Sve pred lice pravde” donosi miks hitova * Kraj epidemije zvanično naredne sedmice
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-05-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milan Knežević, poslanik DF-a i lider DNP-a:
Vlada i Milutin Simović su procijenili i pretpostavili da u sledeće tri godine neće biti korone u Crnoj Gori? Šta ste Vi, crnogorska Vanga?

Vic Dana :)

Upao miš u flašu sa vinom, počeo da se davi, pa zamolio mačora:
– Ej mačak, molim te, izvuci me odavde, makar me sjutra pojeo!
Mačak to uradi, a miš pobjegne u rupu. Sjutradan mačak dođe do rupe i poviče:
– Ajde mišu, izađi iz te rupe da te pojedem!
A miš odgovori:
- Ma pusti me, juče sam bio pijan, nisam znao šta govorim!


Kaže svekrva snahi na vjenčanju: – Kćeri, nije ti baš nešto lijepa ta vjenčanica.
A snaha će na to: – Sljedeći put će biti ljepša.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi HRA I CGO APELUJU DA SE SVIM POMORCIMA I DRUGIM GRAĐANIMA UKINE KARANTIN I OBEZBIJEDE TESTOVI
Kraj epidemije zvanično naredne sedmice
Pomorci stigli u Podgoricu - Foto: Vlada Cg Kraj epidemije zvanično naredne sedmice Crnogorski pomorac koji radi na kruzeru „Carneval Magic” Budimir Andrić tvrdi da je doživio poniženje i razočaranje kada je došao u svoju državu, gdje su pomorci zaključani u karantin i nemaju ista prava kao bogati stranci koji dolaze privatnim avionima i mogu slobodno da se kreću kroz Crnu Goru
Institut za javno zdravlje trebalo bi i zvanično narednog utorka da proglasi kraj epidemije virusa korona, pošto istekne rok od 28 dana od poslednjeg registrovanog slučaja infekcije u Crnoj Gori. Iz Instituta su juče saopštili da je zabilježen 25. dan bez novih zaraženih, nakon što su obradili 115 uzoraka.

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje zatražili su od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Kenana Hrapovića da obezbijede testiranje za sve pomorce i druge povratnike u zemlju i ukinu svima mjeru karantina.

Pošto je HRA pokrenuo postupak zbog žalbi pomorca Borisa Nikolića, predsjednik Osnovnog suda u Herceg Novom Ivan Perović odbacio je njegove tvrdnje da se rješenje o karantinu proglasi nedozvoljenim.

Sudija Perović je utvrdio da je žalba, koju je advokat Akcije za ljudska prava (HRA) Dalibor Tomović zasnovao na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, nedozvoljena, jer nije po „zakonskim normama koje propisuju kada se sud ima baviti lišenjem slobode određenog lica”.On je zaključio da Nikolić protiv rješenja sanitarne inspektorke o stavljanju u karantin na osnovu zakona Crne Gore ima pravo žalbe Ministarstvu zdravlja, te da sud u Herceg Novom u tom slučaju nije nadležan.

HRA smatra da je ovakva odluka pogrešna, jer Evropska konvencija o ljudskim pravima u članu 5 stav 4 garantuje da ljudi lišeni slobode imaju pravo žalbe „sudu”, a ne ministarstvu, pa ćemo za gospodina Nikolića insistirati na sudskoj zaštiti kod Višeg suda u Podgorici i Ustavnog suda. Od njih očekujemo da neposredno primjene međunarodne ugovore o ljudskim pravima u skladu s članom 9 Ustava Crne Gore.

– Smatramo da upravni postupak i upravni spor u ovom slučaju nisu djelotvorni pravni lijek kakav zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima u slučajevima lišavanja slobode. Ministarstvo zdravlja još uvijek nije odlučilo po žalbi koju je za Nikolića podnio advokat CGO – navode iz HRA.

Crnogorski pomorac koji radi na kruzeru „Carneval Magic“ Budimir Andrić tvrdi da je doživio poniženje i razočaranje kada je došao u svoju državu gdje su pomorci zaključani u karantinu i nemaju ista prava kao bogati stranci koji dolaze privatnim avionoma i mogu slobodno da se kreću kroz Crnu Goru. On je za „Dan“ istakao da je od kada je stigao u Crnu Goru, sanirana inspekcija i drugi organi koji su brinuli o prevozu pomoraca, više puta prekršili Pravilnik o bližim uslovima i načinu organizovanja i sprovođenja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za smještaj u karantin.

– Usled svjetske nepogode, u vidu virusa Kovid 19, koji je zadesio cijeli svijet, naša kompanija je prestala da obavlja svoju djelatnost s gostima, i od 13. marta ove godine na našem brodu se nalazi samo osoblje. Dakle, od 13. marta, kompletno osoblje broda bilo je apsolutno izolovano na otvorenom moru, uz poštovanje svih mjera koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija i nije imalo bilo kakav kontakt sa „spoljnjim svijetom”. Od tog 13. marta počinje naše lutanje vodama okeana, od tačke A do tačke B, čekajući neizvjesno dolazak kućama i povratak u svoju Crnu Goru. Konačno je i taj dan došao i 20. 5. 2020. sam negdje oko 18:00 časova bio na svom tlu i tada, nažalost, počinje niz neprijatnih događaja. Nakon višesatnog čekanja, pojavila se gospođa sanitarna inspektorka, tražeći mi pasoš, kako bi ispunila podatke u rješenju za stavljanje u karantin. Na moja pitanja i molbe da uzme u obzir zdravstvenu dokumentaciju koju nosim sa broda, gdje sam pritom proveo 68 dana u karantinu i na kojoj piše da nisam bio u kontaktu sa sumnjivim licima koja je moguće da imaju simptome ili da su zaraženi, inspektorka mi samo odgovara da svako radi svoj posao, pa da u skladu s tim ona najbolje zna šta treba uraditi, i naravno odbija da pogleda dokumenta. Tada dobijam rješenje, na kojem piše, citiram: „Zbog sumnje da je bio/la u kontaktu s licima oboljelim od korona virusa ili s licima za koja postoji sumnja da su oboljela od novog korona virusa, kao i lica koja dolaze iz zemalja s visokim nivoom lokalne transmisije virusa, uz praćenje zdravstvenog stanja od strane nadležne epidemiološke službe u trajanju od 14 dana, počev od 20. 5. 2020. godine. Napomenuo bih takođe da nikakav medicinski pregled od strane sanitarne inspektorke nije urađen, već mi je dat papir koji sam svojeručno ispunio sa svojim podacima i dao odgovore o svom zdrastvenom stanju, iako je sanitarna inspektorka bila dužna da to uradi, a da ne pominjem da dotična nije koristila ni masku ni rukavice prilkom vođenja razgovora sa mnom. Nakon toga nastaje novi problem, jer sam morao čekati drugu grupu naših državljana koji su došli na granicu oko 23 časa, a zatim su nas pokušali strpati u jedan isti kombi i odvesti do instituta, iako dolazimo iz različitih pravaca, što sam ja naravno odbio – objašnjava Andrić.

Iz NKT-a je prekjuče saopšteno da našim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa veća od 25 na 100.000 stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana.

– Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi korona virus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana. Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe – kažu iz NKT-a.

D.B.


Profesionalna odnos Vojske, loša higijena
Andrić ističe da je doživio krajnje profesionalan doček od strane Vojske Crne Gore, koji mu je ulivao nadu da će sve biti u redu.

– Nažalost, to je potrajalo do sledećeg dana. Medicinski nadzor, obilazak lica, medicinska njega ili tretman, higijena balkona, toaleta, komunikacija s medicinskim osobljem, ne postoje, ukoliko ne pozevete recepciju Instituta i tražite isto, što dovodi do kršenja člana 6, 7, 8, 9 i 10 pravilnika. Zaključani smo u sobama 24 časa dnevno, vrata se otključaju samo kako bi nam se ispred vrata ostavila hrana. Balkoni su zajednički, pa tako možete vidjeti po 4 osobe na malenom balkonu, jer su u nekim sobama smještene po dvije osobe, uprkos tome što lica u karantinu moraju biti izolovana od kontakta sa drugim. Ipak, moram pohvaliti osoblje i upravnika Instituta, kao i Vojsku CG, koji na svaki mogući način pokušavaju da nam olakšaju situaciju u kojoj se nalazimo – kaže Andrić.


Pomorci izazvali incident u avionu
U avionu koji je sa Barbadosa u Podgoricu doveo 317 pomoraca, članova posade kruzera kompanije „Royal Carebeean”, došlo je do manjeg incidenta, jer su mimo pravila konzumirali alkohol i cigarete.

– Nije bilo fizičkog kontakta, po izjavama stjuarta i stjuardese, već samo verbalnog dobacivanja pripitih pomoraca i nepoštovanja pravila pušenja u avionu – kazao je jedan od putnika.

Policija je, ubrzo nakon slijetanja uzela izjave od 13 pomoraca – po četiri iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i jednog iz Srbije.

Državni sekretar u MUP-u i rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi s povratkom crnogorskih državljana iz inostranstva Dragan Pejanović saopštio je da tokom leta pojedini putnici nijesu poštovali pravila letjenja.

– Bilo je upotrebe alkohola i cigareta, o čemu je posada obavijestila policiju. Policija je nakon slijetanja u saradnji s posadom identifikovala 13 građana, od kojih su četiri crnogorska državljanina, četiri državljanina Hrvatske, četiri Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Srbije. Ta lica su dovedena u policijsku stanicu na aerodromu gdje je obavljen razgovor s njima, a uzete su izjave i od stjuarta i stjuardese koji su saopštili da se ovi građani nijesu pridržavali pravila koja važe prilikom letjenja. Na stjuartu i stjuardesi nije bilo vidljivih povreda, niti su oni ukazivali na bilo koju vrstu fizičkog kontakta, osim na nepoštovanje pravila koja važe na letu – kazao je Pejanović.


Izolacija za pozitivne na virus
Iz NKT-a navode da je obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi korona virus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju.

– Lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa; kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni – objašnjavaju iz NKT-a.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"