Ilustracija / - NVO PRIJATELJI žIVOTINJA
09/04/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bar: Zabranjeno šetanje psa bez povoca i napuštanje ljubimca, kazne i do 3.000 eura

Sredinom prošlog mjeseca u Baru je stupila na snagu Odluka o kućnim ljubimcima, a jedna od odredbi nalaže da se građanin koji napusti kućnog ljubimca kazni novčanom kaznom u iznosu i do 3. 000 eura.

Odlukom, koja se prvi put donosi za teritoriju barske opštine, detaljno se propisuju uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, način postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, način zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca, održavanje skloništa za njihovo zbrinjavanje i kontrole njihovog razmnožavanja na teritoriji opštine Bar.

Uskoro će se, u cilju što bolje informisanosti građana, krenuti i sa promotivnom kampanjom, potvrdio je u razgovoru za Primorski portal direktor doo Lovstvo Bar Marko Brnjada.

Brnjada je saglasan da primjena ove Odluke može biti izazovna.

- Recimo, član 29. propisuje da je „držalac dužan da brine o mladunčadima kućnog ljubimca, a u slučajevima kada ne želi ili nije u mogućnosti da brine o njima dužan je da ih dovede u sklonište sa majkom ili da ih čuva do njihovih navršenih dva mjeseca i da snosi troškove njihovog zbrinjavanja u skloništu do udomljenja“. U praksi će to biti jako teško sprovesti. Neće svako pristati da dovede pet, šest štenaca, snosi troškova do udomljenje, a to može potrajati i pet mjeseci. Bojim se da će ih prije ostavljati pored kontejnera i slično, i ako ih ne snimi kamera, ostaće nekažnjeni. A ako bude kažnjen, kazne su i do 3.000 eura. Kaznene odredbe propisane su članovima 33., 34. i 35., kazao je Brnjada.

Saglasan je da brojni vlasnici, nakon izvođenja pasa, ne ukljanjaju izmet svog ljubimca sa javnih površina. Za ovaj prekršaj predviđena je kazna od 100 do 1000 eura.

- Mislim da je prije svega potrebno promijeniti svijest i navike naših građana. O primjeni Odluke staraće se Komunalna policija, ali da bismo mogli da kontrolišemo konkretno ovu problematiku, bile bi nam potrebne tri patrole koje bi samo išle po gradu i gledale… Trenutno, komunalnih policajaca ima u deficitu i jako smo ograničeni, naveo je Brnjada.

(VIDEO) Sklonište za napuštene kućne ljubimce i ove zime utočište za mnoge pse sa podgoričkih ulica

Uskoro će, potvrđuje, krenuti i kampanja u cilju što bolje informisanosti građana.

- Iskoristićemo lijepe dane i kulturno, srdačno obavijestimo građane o kaznenim odredbama i upoznamo ih da je propisano da je zabranjeno šetati psa bez povodnika, da je obavezno da pas ima čip…, kazao je Brnjada.

Odluka je definisana u skladu sa nacionalnim dokumentom Plana kontrole populacije pasa i usklađena sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

- Jedna od stavki je i obaveza opština da donesu niz odluka, a koje se tiču populacije pasa, pojasnio je Brnjada i najavio da je trenutno u pripremi i Lokalni Plan kontrole populacije pasa, koji će uskoro biti na Javnoj raspravi.

Na pitanje da li očekuje da će ova Odluka zaživjeti brzo, Brnjada kaže da se nada da će rezultati biti vidljivi brzo, već po završetku promotivne kampanje.

„Ukoliko se ne dobiju očekivani rezultati, moraćemo da idemo sa restriktivnijim mjerama. Vidjeli ste u Hrvatskoj da je napuštanje kućnog ljubimca sada krivično djelo, za koje je zaprijećena kazna do godinu zatvora, zaključio je Brnjada.

Prema ovoj Odluci, držalac je „dužan da stvori uslove da životinja zadovolji svoje osnovne životne potrebe, kao i da izvršava zakonima propisane obaveze“.

Kućni ljubimci, kako se dodaje, mogu se držati pod uslovima i na način „da ne remete kućni red, javni red i mir građana, da ne ugrožavaju psihički i fizički integritet, ličnu sigurnost, bezbjednost ili imovinu građana, kao ni opštu higijenu stambenih zgrada, javnih površina i životne sredine, pri čemu uslovi držanja u potpunosti zadovoljavaju njihovu dobrobit“. Zabranjeno je napuštanje kućnog ljubimca.

- U stambenim zgradama nije dozvoljeno držanje kućnog ljubimca na balkonu, terasi, kao i uvođenje kućnog ljubimca u lift u trenutku kada lift koriste drugi stanari. Zabranjeno je držanje kućnih ljubimaca u zajedničkim djelovima stambene zgrade, kao i na zemljištu koje služi za redovnu upotrebu zgrade, bez prethodno pribavljene saglasnosti skupštine stanara stambene zgrade. Ukoliko kućni ljubimac, pri izvođenju iz stana uprlja zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije, držalac je dužan da uprljanu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje, navodi se u Olduci i dodaje da je „dozvoljeno držati psa u ograđenom dvorištu porodične stambene zgrade ili u drugom ograđenom prostoru, koji mora biti prilagođen veličini psa, uz uslov da ograda visinom i čvrstoćom obezbjeđuje sigurnost građana, tako da pas ne može izaći van ograđenog prostora“.

Kućni ljubimci se, kako se navodi, mogu izvoditi na javne i druge površine, osim na javne zelene površine koje su uređene kao cvjetnjaci i travnjaci, dječija i sportska igrališta, kupališta, groblja i sl, a propisano je i da držalac kućnog ljubimca mora ukloniti izmet svog kućnog ljubimca sa javnih površina.

U nacrtu Odluke stoji i da je zabranjeno, zbog zdravstveno-higijenskih i drugih razloga uvoditi kućnog ljubimca u objekte u javnoj upotrebi – trgovačke, ugostiteljske i turističke namjene, objekte za pružanje finansijskih usluga, objekte zdravstvene, rehabilitacione, socijalne i dječije zaštite, objekte vaspitne i obrazovne namjene i druge slične objekte. Odlukom je uređena i kontrola razmnožavanja.

Upravni nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organ lokalne uprave za komunalne poslove, odnosno Komunalna policija Opštine Bar, a kaznene odredbe kreću se do 3.000 eura za pravno, odnosno 1.000 eura za fizičko lice. Između ostalog, propisane su kaznene odredbe za pravna lica u slučajevima kada se životinja proda ili pokloni licu mlađem od 16 godina, ukoliko životinja ne posjeduje pasoš, u slučaju napuštanja psa, ukoliko se u neograđenom dvorištu ili u drugom neograđenom otvorenom prostoru drži psa vezanog lancem, koji klizi na sajli, koja nije odgovarajuće dužine i nije u skladu sa veličinom prostora u kojem se pas nalazi i veličinom psa, na način da predstavlja ograničenje kretanja za psa i ugrožava njegovu dobrobit ako je trajno vezan…

- Novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 1.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice – držalac kućnog ljubimca, ako u stambenoj zgradi drži kućnog ljubimca na balkonu, terasi, uvodi kućnog ljubimca u lift u trenutku kada lift koriste drugi stanari, u zajedničkim djelovima stambene zgrade drži kućne ljubimace, kao i na zemljištu koje služi za redovnu upotrebu zgrade, bez prethodno pribavljene saglasnosti skupštine stambene zgrade, ukoliko kućni ljubimac, pri izvođenju iz stana uprlja zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije, a držalac kućnog ljubimca uprljanu površinu ne očisti i ne opere, a po potrebi i ne dezinfikuje, ako se psi izvode na javnu površinu bez povodca ili na povodcu koji ne odgovara veličini i snazi psa, ako izvodi kućnog ljubimca na javne i zelene površine koje su vidno označene zabranom izvođenja kućnog ljubimca, šiša ili četka pse ili mačke u parkovima i na drugim javnim površinama, držalac kućnog ljubimca ne ukloni izmet svog kućnog ljubimca sa javnih površina, ako uvodi kućnog ljubimca u objekte u javnoj upotrebi (trgovačke, ugostiteljske i turističke namjene, objekte za pružanje finansijskih usluga, objekte zdravstvene, rehabilitacione, socijalne i dječije zaštite, objekte vaspitne i obrazovne namjene i druge slične objekte), bez saglasnosti odgovornog lica ili vlasnika objekta, stoji u Odluci koji su odbornici lokalnog parlamenta usvojili 26. februara, a stupila je na snagu 13. marta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. maj 2024 10:51