/ -FOTO: M.N.
27/02/2023 u 09:43 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjelopoljski penzioneri ogorčeni na Vladu: Dovedeni smo na rub prosjačenja

Ukoliko se naš materijalni položaj urgentno ne popravi, najavljujemo proteste ispred Vlade, poručio je Marko Hajduković

Predstavnici Udruženja penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima još jednom su uputili otvoreno pismo javnosti, ukazujući na, kako su saopštili, svoj više nego težak položaj.

Predsjednik udruženja Marko Hajduković kaže da su penzioneri i invalidi rada sa najnižim primanjima "dovedeni na rub prosjačenja" i da je život njihovih porodica doveden na ivicu egzistencije i pukog preživljavanja.

– Ogorčeni smo odnosom Vlade prema ovoj, sigurni smo, najugroženijoj kategoriji građana. Кulminaciju je pokazao cinizam prilikom isplate poslednje, januarske penzije. Iako su prošle godine na sva zvona i pompezno najavljivali da će minimalna penzija od 1. januara 2023. godine iznositi 270 eura, plus povećanje od 2,5 odsto, to se kao i više puta ranije, pokazalo samo kao mrtvo slovo na papiru. I sam ministar finansija nedavno je u gostovanju na jednoj od televizija samog sebe demantovao. Zaboravio je da je lično obećao da će minimalna penzija iznositi 270 eura, a osim toga najavljivana je i pomoć od 150 eura za najugroženije penzionere od "nekakvih 30 miliona eura" koje je EU opredijelila za poboljšanje energetske efikasnosti socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Od svega toga samo prazna obećanja i prazni džepovi nas najugroženijih penzionera – kaže Hajduković i dodaje da je ministar finansija rekao da taj novac za penzionere i socijalno ugrožene kategorije treba da obezbijedi onaj koji je obećao, te da on sa tim nema nikakve veze.

Na peticiju niko ne odgovara

Na gradskom trgu prije nekoliko mjeseci organizovana je peticije za dobijanje pet metara drva za ogrev za najugroženiji dio stanovnika bjelopoljske opštine.

Organizatori peticije su Udruženje penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima i NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Hajduković pojašnjava da je to bila peticija za penzionere i socijalne slučajeve, kako bi dobijanjem pomoći od po pet metara drva za ogrev makar malo prebrodili svoj težak životni položaj.

– O svemu smo nadležne obavijestili i očekivali da naš problem riješe. To je bilo u susret zimi, ali niko ni da odgovori. Da pita imamo li drvo da naložimo. Jesu li nam sobe tople, kako živimo jer smo najugroženija kategorija i ima nas oko 1.200 samo u Bijelom Polju koji živimo sa najnižim mogućim primanjima, od kojih se ne može ni pomisliti na dostojanstven život – naglašava Marko Hajduković.

– Čovjek reče i preteče. A ugroženi penzioneri i ostali socijalno ugroženi građani još ne mogu da vjeruju da je ministar tako rekao, jer je možda drugačije mislio. No, ipak mislimo da se ministar u susret prvom aprilu samo našalio sa ugroženim penzionerima – ističe Hajduković, podsjećajući na staru narodnu krilaticu "sit gladnom ne vjeruje".

– Naročito nas pogađa to što ministri daju različite izjave u pogledu egzistencijalnog statusa penzionera i pomoći. Svi smo mi obični smrtnici, ali nadležne u državi koji su zaduženi da se staraju o poboljšanju standarda svojih građana kao da ne dotiče težak položaj penzionera sa najnižim primanjima. Oni imaju solidne plate, položaj koji im omogućava da se komotno ponašaju i iznad svega, nemaju nikakvu društvenu odgovornost. Njih svakodnevna inflacija ne dotiče i ona crkavica što su uvećali penzionerima primanja potpuno je obezvrijeđena, tako da smo maltene ugroženiji nego ranije – navodi se u otvorenom pismu Udruženja penzionera i invalida rada sa najnižim primanjima.

– Ukoliko se naš materijalni položaj urgentno ne popravi, najavljujemo proteste ispred Vlade za koju tvrdimo da nam je ugasila i onu poslednju nadu za preživljavanje – ističe Hajduković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:10