Prekornica nakon požara / - CRNOGORSKO DRUšTVO EKOLOGA FB
28/09/2022 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inicijativa "Ozelenimo Crnu Goru": Cilj da se posadi 600 hiljada stabala godišnje

Hektari su izgorjeli ove godine, a još se nisu oporavile šume koje su gorjele prije 10 i više godina

Ujedinjeni crnogorski ekološki građanski sektor pokrenuo je sveopštu inicijativu „Ozelenimo Crnu Goru“, koja ima za cilj oporavljanje crnogorskih šuma od višedecenijske devastacije, prenosi Primorski portal. Ekološki pokret Ekopatriotizam, NVO Crnogorsko društvo ekologa, Mreža za promjene, KOD, a uz podršku NVO Green home, CZIP-a i drugih udruženja i brojnih građanskih aktivista, krenuli su u mobilisanje svih dobronamjernih i ekoloških osviještenih pojedinaca u borbi za spas crnogorskih šumskih ekosistema.

- Nakon duže pripreme, konačno počinjemo. Uskoro ćemo imati i akcioni plan i petogodišnju strategiju. Već naredne sedmice krećemo u prikupljanje sjemenskog materijala, ako vremenski uslovi dozvole. Svjedoci smo da godinama požari i nelegalna sječa devastiraju naše šume. Hektari su izgorjeli ove godine, a još se nisu oporavile šume koje su gorjele prije 10 i više godina. Zato smo odlučili da napravimo što širu koaliciju koja će izgraditi mehanizam zaštite naših šuma. Osim obnove devastiranih šuma, sadićemo i nove autohtone materijale i sjemena i vraćati ih u prirodu kako ne bismo mijenjali ekosisteme, rekao je novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić, inicijator akcije.

Objasnio je da će zbog nepostojanja autohtonih vrsta u našim rasadnicima morati podignuti nove rasadnike, a potom taj genetski materijal vratiti u prirodu. Vujisić naglašava da je potrebno izvršiti sanitarnu sječu stabala koja su izgorjela, a materijal dobijen od sječe država bi mogla donirati ugroženim porodicama pred sezonu grijanja.

- Potrebno nam je što više ljudi, posebno najmlađi. Cilj nam je da svaki građanin Crne Gore godišnje dobije svoje stablo, da se posadi do 600 hiljada stabala godišnje, kazao je Vujisić.

Najavio je organizovanje edukativnih radionice za mlade, u cilju što većeg uključivanja osnovaca i srednjoškolaca i pojasnio da je u planu da se sa mjesta sa pregustom vegetacijom presađuje u opožarena područja.

- Prvi put u Crnoj Gori ćemo praćkama, dronovima i helikopterima bacati kuglice sadnog materijala iz vazduha tamo gdje je nejpotrebnije. Sve će to biti značajno u prevenciji erozije, klizišta i zaštite voda. Vrijeme je da ublažimo probleme i da pomognemo prirodi. Mnogi će reći da će se priroda sama obnoviti, ali ako nastavimo ovako da je uništavamo, ona nema tako brze mehanizme obnove, zaključio je Vujisić.

Grupa aktivista „Ozelenimo Crnu Goru“ podijeljena je na više timova, koji imaju za cilj da mobilišu, edukuju, informišu javnost, istražuju teren, uzgajaju i sade novi materijal. Zainteresovani građani se za rad u nekom od timova mogu prijaviti putem imejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem poruke na fejsbuk stranici „Ozelenimo Crnu Goru“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 19:26