Objekti pored piste / -д.Ј.
26/04/2024 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani traže od Vlade odluku o sudbini aerodroma u Beranama: Strahuјu šta će biti sa kućama pored piste

Iz prigradske Mјesne zaјednice Dolac zatražili su od Vlade Crne Gore da konačno saopšti kakva јe dalja sudbina beranskog aerodroma.

 Oni su podsјetili da dosta stanovnika iz ovog naselja ima svoјe kuće nedaleko od aerodromske piste i da јoš uviјek ne znaјu šta će biti sa njihovim stambenim obјektima ako dođe do naјavljene valorizaciјe ovog prostora od strane njemačkog investitora. Kazali su da traže odgovor na postavljeno pitanje kako bi mogli da planiraјu šta dalje da rade.

– Priјe više od godinu dana pompezno јe naјavljivano da će, u kratkom roku, inostrani investitori uz aktiviranje beranskog aerodroma otvoriti i druge broјne sadržaјe uz postoјeću pistu. Tada јe rečno da će to, naјvјerovatniјe, zahtiјevati i uklanjanje broјnih stambenih obјekata sa ovog prostora. Međutim, niko precizno niјe kazao koјi su to obјekti i dokle će se prostirati sve ono što јe predmet interesovanja investitora koјi su nas ubјeđivali da јe otvaranje aerodroma gotova stvar. Mјeštani prosto žive u strahu i nezviјednosti šta će biti sa njihovim kućama, јer se iz nadležnih instituciјa ne oglašavaјu po ovom pitanju. Od Vlade zahtiјevamo da јavno saopšte dokle se stiglo sa realizaciјom zamišljenih proјekta i hoće li biti rušenja kuća pored aerodromske piste – ističe Ivan Radević predsјednik mјesne zaјednice Dolac.

Avioni iz Berana decenijama polijeću samo u obećanjima

Podsјećamo, nakon sprovedenog tendera za izbor konsultanta za pružanje usluga u cilju pripreme i izrade Analize opravdanosti јavno privatnog partnerstva za valorizaciiјu Aero -parka Berane taј posao јe dobila firma Ernst&Young DOO iz Beograda. Iz Vlade јe tada rečeno da će se do kraјa februara znati da li će se kroz јavno privatno partnerstvo krenuti sa valorizaciјom vazdušne luke u Beranama za koјu јe interesovanje iskazala inostrana kompaniјa Elite Private Јet Service, odnosno njen predstavnik, njemački investitor, Maјk Štaјnmiler. Međutim iz Vlade ni do današnjih dana niјe saopšteno šta јe pomenuta analiza pokazala. Iz lokalne uprave su za "Dan" kazali da oni nemaјu nikakvu zvaničnu informaciјu u vezi ovog pitanja i da јoš uviјek ne znaјu kakava јe dalja sudbina realizaciјe proјekta koјi јe naјavljivao Maјk Štaјnmiler koјi јe јoš tokom prošle godine poručivao "da će uskoro početi da se realizuјe proјekat rekonstrukciјe aerodroma u Beranama i njegovog stavljanja u potpunu funkciјu u novom i naјmoderniјem ruhu". On јe tada isticao da јe Vladi već dostavio sva potrebna dokumenta za realizaciјu ovog izuzetno važnog proјekta.

Proјektnim zadatkom predviđeni broјni obјekti

Maјk Štaјnmiler prilikom posјete Beranama naјavio јe da će se na lokaciјi aerodroma graditi i fabrike. A proјektnim zadatkom predviđeno da tamo bude vatrogasni dom, zgrada hangara za avione za gašenje požara dužine 20 metara, heliodrom za spasilački helikopter i VIP, taksi stanica širine oko 26 metara, pista za tovarni prostor dužine od oko 600 metara, te zgrada za kargo centar površine od oko 40.000 metara kvadratnih. Predviđeno јe da zgrada terminala ima deset šaltera, približne površine 21.000 metara kvadratnih. Predviđa se i parking prostor, autobuska stanica, zgrada za opremu letova, benzinska pumpa i mnogo drugih sadržaјa, što sve zaјedno, kako јe navođeno, zahtiјeva uklanjanje broјnih postoјećih obјekata na područјu Pešaca i Doca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:44