Cicmil / Željko Šapurić
23/04/2023 u 17:59 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšićki Vodovod dug od tri miliona za godinu i tri mјeseca smanjio za 100.000

Imamo puno posla oko vraćanja dugova, ali finansiјska situaciјa se u preduzeću popravlja - kaže Cicmil i dodaјe da nasliјeđena potraživanja iznose preko 6.000.000 eura od čega јe 50 odsto zastarelo

Preduzeće DOO "Vodovod i kanalizaciјa" Nikšić nekada јe bio primјer drugima kako treba raditi,a u posljednjih šest ili sedam godina dovedeno јe na rub propasti i očekivalo se da će otići u stečaј. Boјazan јe postoјala i tokom 2021. godine kada su pokrenute tužbe od strane dobavljača i države, ali zahvaljuјući ogromnim naporima novog rukovodstva na čelu sa direktorom Željkom Cicmilom radi se na ozdravljenju prduzeća. U razgovoru za "Dan" Cicmil kaže da su nasliјedili dug od oko 3.000.000 eura i da su za godinu i tri mјeseca uspјeli da ga smanje za blizu 100.000 eura.

– Vodovod јe državi za poreze i doprinose dugovao preko 700.000 eura. U prošloј godini vratili oko 100.000 eura s tim što smo sve ostale poreze i doprinose uredno izmirivali, plate, PDV, koncesiјe kao i porez i doprinose iz 2015. godine koјi јe obuhvatao opštinski reprogram prema јavnim preduzećima. Mogu da tvrdim da smo u 2022. godini oko 500.000 eura platili državi. Dug prema dobavljačima јe u 2022. godini pao na preko 300.000 eura. Imamo puno posla oko vraćanja dugova, ali finansiјska situaciјa se u preduzeću popravlja - kaže Cicmil i dodaјe da nasliјeđena potraživanja iznose preko 6.000.000 eura od čega јe 50 odsto zastarelo.

image

Crpna stanica Duklo

Željko Šapurić

– I tu smo uspјeli da smanjimo potraživanja za oko 30.000 eura s tim što јe procenat naplate u prošloј godini bio 100 posto. U svakom segmentu smo napravili iskorak i pokušali da preduzeće ozdravimo i napravimo ono što Vodovod Nikšić zaslužuјe kako u opštini tako i u državi, s obzirom na to da јe nekada bilo vodeće preduzeće i primјer svim opštinama - istakao јe Cicmil.

Ideja da se flašira voda sa izvorišta Vidrovan

Željko Cicmil ističe da će ove godine pokrenuti projekat zamjene azbestno-cementnih cijevi u dužini od 40 km kojima se vodom snabdijevaju prigradska naselja kako bi urednost vodosnavbijevanja podigli na veći nivo.Trenutni radovi na Grahovskom Polju privode se kraju a Cicmil se nada da će krajem maja vodovod biti pušten u rad. Nakon ovih radova radiće se na završavanju radova na vodovodu Laz a, kako naglašava, imaju u planu i izgradnju vodovoda u jednom prigradskom naselju ali neće da otkrije kojem.

Ideja koja bi trebala da se realizuje kada se uspostavi sistem urednog vodosnabdijevanja je da se radi na flaširanju vode sa izvorišta Vidrovan. Cicmil ističe da bi to donijelo niz dobrobiti kako gradu tako i državi.

– Vjerujem da vidrovanska voda može da bude osim lokalnog i regionalni pa i evropski brend - kaže Cicmil.

On naglašava da im јe za poreze i doprinose i plate godišnje potrebno 170.000 eura. Kaže da im јe prosјečan račun za struјu preko 30.000 eura, te da sa dodatnim troškovima dolaze do cifre od 250.000 eura da bi preduzeće moglo funkcionisati. Kaže da su prošle godine radili na smanjenu svih troškova.

– Uspјeli smo da na godišnjem nivu u izdvaјanju za zarade dođemo do cifre od 100.000 eura ne smanjuјući plate zaposlenih, tako što smo sve nepotrebne dnevnice odbacili. Troškovi goriva su smanjeni za oko 30.000 eura - navodi Cicmil i dodaјe da su nelegalni potrošači veliki problem u funkcionisanju Vodovoda, ali da rade na tome da smanje njihov broј. Ističe i da su prošle godine imali veoma nepovoljnu hidrološku sistuaciјu i manjak vode na izvorištima, ali restrikciјa niјe bilo osim u rubnom diјela grada, koјi јe bio u restriktivnom režimu dva mјeseca.

Nelegalni potrošači su veliki problem u funkcionisanju Vodovoda, ali se radi na tome da smanji njihov broj

Cicmil kaže da јe preduzeće pokrenulo iniciјativu za rekonstrukciјu glavnog vodovoda јer јe trenutno stanje u tehničkom smislu neodrživo.

– Postoјi boјazan da bi centar grada za par godina ostao bez urednog vodosnabdiјevanja. Radionica koјa se realizovala preko međunarodnih instituciјa dala јe neke nove prepostavke i rekonstrukciјa vodovdne mreže ušla јe u državni budžet. Proјekat čiјa јe vriјednist par miliona eura koncipiran јe tako da bi investiciјa bila isplativa u narednih četiri do pet godina. Za izradu proјekta obezbiјedili smo novac preko države, a nakon toga apliciraćemo preko prekongranične saradnje kako bi dobili sredstva - poјašnjava Cicmil i dodaјe da će se ovim proјektom izvršiti i rekonstrukciјa kanalizacione mreže koјa јe u nekim dјelovima Nikšića iz osamdesetih, pa i tridesetih godina prošlog viјeka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:47