/ - FOTO: NVO CAMP
14/11/2023 u 14:22 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Projekat o zdravlju i aktivnom boravku mladih u prirodi realizovala NVO CAMP

Cilj projekta je da obezbijedi dobru informisanost djece o važnosti zdravih stilova života, redovne fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i mentalne higijene

NVO CAMP iz Ostrosa je realizovala projekat “Zdravlje i aktivan boravak mladih u prirodi”, podržan na konkursu za nevladine organizacije Opštine Bar.

Cilj projekta je da obezbijedi dobru informisanost djece o važnosti zdravih stilova života, redovne fizičke aktivnosti, zdrave ishrane i mentalne higijene, da razvije pozitivne, prosocijalne stavove i vrijednosti, promoviše odgovorno ponašanje i zdrav način života, kako bi svako dijete u određenoj mjeri razvilo sposobnosti za pozitivno, adaptivno i konstruktivno ponašanje, koje će im omogućiti da se na efikasan i efektivan način suoče sa zahtjevima i izazovima svakodnevnog života - ističu iz NVO CAMP.

Djeca su imali priliku da se upoznaju sa kulturnom baštinom ovog kraja, o važnosti bunara i vode, suvog zida i kaldrmisanja ulice naših predaka. Govor o ovoj temi je održao Korab Kraja, arhitekta i autor knjige ”Kraja”.

O alpinizmu su učili od Artana Like kao vođa grupe, koji je govorio o značaju alpinizma za jačanje mišiča, poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti, razvijanje samopouzdanja, upornosti itd. Flora Berjašević je održala zagrijevanje mišića i tijela sa fokusom na glavne mišićne skupine koje se koriste tokom alipinističkih aktivnosti, kako bi spriječili ozljede.

Jedna od aktivnosti bila je i orijentacija u prirodi uz korišćenje kompasa i mape kao ključni značaj iz razloga sigurnosti, preživljavanja, planiranja putovanja (odrediti pravac i trajanje putovanja), održavanja mentalnog zdravlja i resursa (voda, hrana i zaklon), koju je organizovao Afrim Berjašević pored bunara Boljevića u šumi kestena.

Održana je i radionica - prezentacija “Značaj mentalne higijene kod adolescenata“ koju je održala dr Maida Curović, uz video prezentacijuu kojoj su imali priliku da saznaju vise o mentalnom zdravlju kao o osnovnom ljudskom pravu i da podižu svijest o značaju i važnosti mentalne higijene.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 06:15