/ - VODOVOD, ILUSTRACIJA
02/02/2023 u 15:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vodovod pozdravlja akciju nadležnih u cilju suzbijanja eksploatacije šljunka

Regionalni vodovod želi da vjeruje u doslednost i istrajnost u ovoj izuzetno važnoj aktivnosti kako za Regionalni vodovod, Crnogorsko primorje tako i za državu Crnu Goru

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje pozdravlja akciju koju sprovodi Vlada Crne Gore i Nacionalni savjet za bezbjednost, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, uz podršku MUP-a, Uprave policije i Vojske Crne Gore u cilju spriječavanja dalje devastacije korita rijeke Morače.

-Nakon dugog niza godina, konačno su urodili plodom napori Regionalnog vodovoda da se stane na put devastaciji korita rijeke Morače koja je, pored klimatskih promjena, osnovni uzrok pada izdašnosti izvorišta „Bolje Sestre“.Raduje nas iskazana odlučnost Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva i drugih nadležnih organa i institucija da se konačno stane na put nelegalnoj eksploataciji šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, odnosno svim nelegalnim privrednim aktivnostima koje su dovele do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta ,,Bolje Sestre“. Pozdravljamo i iskazujemo zahvalnost za sve njihove aktivnosti koje se sprovode ovih dana u tom pravcu i koje već daju konkretne rezultate- navode iz Vodovoda.

Dodaju:"U Regionalnom vodovodu smo svjesni da je ovo samo početak dugoročnog procesa na sanaciji nemjerljivih šteta koje su nanešene koritu rijeke Morače i izvorištu ,,Bolje Sestre“, kojima je ne samo ugrožen Regionalni vodovod, nego i čitavo Crnogorsko primorje. Ugrožavanjem vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja nanosi se direktna šteta turizmu Crne Gore, odnosno državi Crnoj Gori i njenom budžetu".

-Aktivnosti koje se sprovode od strane Vlade Crne Gore, Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, resornog Ministarstva uz podršku MUP-a, Uprave policije i Vojske Crne Gore  stvoriće  uslove za sprovođenje mjera i aktivnosti koje su predložene studijom ,,Monitoring, kontrola i zaštita izvorišta Bolje Sestre“, koju je uradio ,,Geoprojekt“ DOO i koja je finansirana iz sredstava IPA INTERREG CBC IT-AL-MNE. U skladu sa predloženim mjerama sprovešće se hitne mjere: za povećanje izdašnosti izvorišta (izgradnja pješčanog nasipa u koritu rijeke Morače) kao i za obezbjeđenje dodatnih količina vode (izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode)- samtraju oni.

Sprovođenjem navedenih mjera i aktivnosti umnogome će se ublažiti negativne posljedice koje su prouzrokovali nelegalni radovi u koritu rijeke Morače. Nakon sprovođenja hitnih mjera Regionalni vodovod će sa svojim partnerima pristupiti sprovođenju dugoročnih mjera kako bi se na trajan način obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, kao što je to uostalom uvijek bilo od puštanja u rad regionalnog sistema vodosnabdijevanja (2010. godine).

-Regionalni vodovod želi da vjeruje u doslednost i istrajnost u ovoj izuzetno važnoj aktivnosti kako za Regionalni vodovod, Crnogorsko primorje tako i za državu Crnu Goru. Isto tako očekujemo punu podršku u realizaciji navedenih hitnih mjera.Voda je nezamjenjiv prirodni resurs i upravljanje ovim resursom predstavlja odgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama. To zahtijeva punu odgovornost kako svih subjekata iz oblasti vodosnabdijevanja tako i svakog pojedinca- poručuju iz Vodovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 08:21