Milorad Dodik / - FOTO: PREDSJEDNIKRS.NET
11/04/2023 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Tražiću prekid svih vježbi Oružanih snaga BiH sa NATO

Tražiću od Željke Cvijanović da se ovdje prekinu sve vježbe sa bilo kim dok traje sukob u Ukrajini. Komisiju za saradnju sa NATO-om ću tražiti da prestane raditi, rekao je Dodik poslije sastanka sa Cvijanovićevom u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će tražiti od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da se prekinu sve zajedničke vježbe između Oružanih snaga BiH i NATO-a dok traje sukob u Ukrajini.

- Tražiću od Željke Cvijanović da se ovdje prekinu sve vježbe sa bilo kim dok traje sukob u Ukrajini. Komisiju za saradnju sa NATO-om ću tražiti da prestane raditi - rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa Cvijanovićevom u Banjaluci.

On je naveo da zapadne zemlje od njih zahtijevaju da se pridruže EU sankcijama protiv Rusije.

- Traže da pratimo njihovu politiku bez da išta pitamo. Mi ne želimo podaništvo. RS nije dozvolila da se donese odluka o priznanju Kosova, jednako kao što nije dozvolila da se ni na jednom mjestu u BiH u organima predviđenim za to donese bilo koja odluka o uvođenju sankcija prema Rusiji - naglasio je Dodik.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je upozorila da će tražiti "zaleđivanje" odnosa između Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova (MSP), ako MSP nastavi da vodi spoljnu politiku bez usaglašenih stavova članova Predsjedništva BiH.

- Nije odstupilo od starih i nakaradnih praksi u spoljnoj politici, s obzirom na to da imamo različite stavove, da instrukcije MSP-a prema određenim misijama budu drugačije od dogovorenog - kazala je ona.

Dodala je da se prilikom donošenja odluka u vezi sa spoljnom politikom može donijeti veto koji treba da odobri Narodna skupština RS (NSRS), ističući da će koristiti mehanizam veta ako to bude potrebno.

Prema njenim riječima, MSP mora da sprovodi odluke Predsjedništva BiH, odnosno treba da bude suzdržano, ako među članovima Predsjedništva postoji različito mišljenje.

Problem je, ocijenila je, to što vrlo često ne postoji mogućnost korištenja veta, jer MSP, mišljenje od Predsjedništva često traži dan prije glasanja u međunarodnim institucijama.

- Insistiraću da se situacija mijenja, makar to značilo zaleđivanje odnosa na relaciji dvije institucije - navela je Cvijanović, koja nije precizirala šta će značiti "zaleđivanje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:48