Hrvatska zastava / - HRVATSKA ZASTAVA
21/03/2023 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska pooštrava kazne za prostituciju, prosjačenje i tuču

Tako je, na primjer, sada propisano da će se svako ko se na javnom mjestu ponaša na posebno drsko i nepristojan način kazniti novčanom kaznom od 20 do 170 eura ili kaznom zatvora do 30 dana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dostavilo je na javnu raspravu najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa će umjesto dekriminalizacije strože biti kažnjavana prostitucija, objavio je Jutarnji list.

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući bavljenje prostitucijom, isticanje simbola koji remete javni red i mir, skitnju ili davanje alkohola osobama mlađim od 16 godina – koje se sada kreću od 20 do 170 eura – povećaće se nekoliko puta.

U MUP-u još nisu saopštili koliko će one iznositi, ali ističu da sada propisane kazne nemaju odvraćajuće dejstvo na počinioce, nisu usklađene sa kaznama za druge vrste prekršaja, poput saobraćajnih. Prekršaje (kazne za prekoračenje brzine idu do 2.650 eura) i nisu u skladu sa zatvorskim kaznama koje postojeći zakon propisuje za ista krivična djela.

Tako je, na primjer, sada propisano da će se svako ko se na javnom mjestu ponaša na posebno drsko i nepristojan način kazniti novčanom kaznom od 20 do 170 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

– Velika je disproporcija između propisanog iznosa novčane kazne i mogućnosti zatvorske kazne. Naime, zatvorska kazna je sama po sebi teža vrsta sankcije i namjenjena je za „teže” prekršaje, pa bi iz tog razloga i kazne za te prekršaje trebalo da budu propisane u većim iznosima – objašnjavaju u MUP-u, koji je poslao saopštenje. na javnu raspravu kojom će se izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:02