Бисера Турковић / - Н1
09/01/2023 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Turković uputila protestno pismo Abazoviću: Narušavaju se međususjedski odnosi

Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države, navodi u pismu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je protestno pismo predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao dan Republike Srpske (RS), prenosi Radiosarajevo.ba.

-Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS-a prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i diskriminiše pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini - navodi se u pismu.

Damjanović: Na svečanosti u Banjaluci sam bio u lično ime, poštujem suverenitet BiH

Prema riječima Turković, prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju, kako je kazala, nezakonitog praznika predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim prije što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine.

-Dozvolite da Vas podsjetim da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima. Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Sjevernoatlanskog saveza NATO pristali prisustvovati svečanosti na kojoj je dodijeljen orden Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije koja provodi agresiju na Ukrajinu. Zvaničnici Crne Gore su uvijek dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i spremni smo raditi još snažnije na povezivanju naše dvije države, ali ključni preduvjet za saradnju jeste međusobno poštovanje te uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država - ističe se u pismu upućenom Abazoviću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 12:07