Ilustracija / - FOTO: BANKAR.ME
14/01/2023 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbogom kuno, od ponoći samo euro: Jesu li se ljudi u Hrvatskoj navikli?

Plaćanje kunama moguće je još samo do ponoći, a potom će nakon dvonedjeljnog prelaznog razdoblja isključivo sredstvo plaćanja u Hrvatskoj biti euro

Građani Hrvatske ako i budu uzimali keš kredite oni će sigurno biti u eurima, jer hrvatska kuna od danas odlazi u istoriju. Plaćanje kunama moguće je još samo do ponoći, a potom će nakon dvonedjeljnog prelaznog razdoblja isključivo sredstvo plaćanja u Hrvatskoj biti euro, prenosi N1. Jesu li se građani i trgovci privikli na novu valutu i da li žale za starom?

N1: Koliko vam je kilo jabuka?

„Jedan euro“.

N1: Mogu li da platim kunama?

„Može“.

Građani Hrvatske će to moći još samo danas, jer kuni se polako odbrojava kraj. Pa će od ponoći isključivo eurom plaćati kafu, hranu, račune, gorivo, pa i u toj valuti primati platu.

N1: Jeste potrošili kune?

„Sve, danas su zadnje pale, imamo još malo u novačniku“.

N1: Kolko vam je ostalo još?

„Za dvije kafe.“

„Upravo sabiramo još ovo sitno, šta još možemo da kupimo za to, ostalo je osam kuna“.

N1: I šta se može kupiti za to?

„Ne znam, možda mlijeko.“

Prve kovanice kuna puštene su u opticaj 1994, na sebi su imale godinu izdanja 1993. Zadnje nose 2022, poslednju prije uvođenja eura.

A zamjenom kune za euro – Hrvatska dobija novu nacionalnu valutu i to nakon 28 godina. I dok jedni računaju prednosti koje donosi euro, drugi će pak koju lipu i kovanicu kune ostaviti za uspomenu.

Da se od domaće valute ne opraštaju svi baš lako, pokazuju i podaci Hrvatske narodne banke. U opticaju je ostalo 12,9 milijardi kuna, dok je HNB primila 58 posto novčanica i samo 35 posto kovanica kune. Ekonomski analitičar tvrdi – riječ je o sivom novcu.

- Vidimo da se jedan dio toga smanjio u odnosu na 31. decembar prošle godine, no i dalje je velika količina u opticaju. To nije novac svakodnevne potrošnje, to je štednja koja nije u bankama nego ima porijeklo, bojim se, u sivoj ekonomiji. Treba ova cijela godina da bi taj novac prošao kroz proces postupkom deponovanja kod banaka i praćenja tog procesa, smatra ekonomista Damir Novotni.

Da zamjene kune za eure, što se tiče kovanica građani Hrvatske mogu da učine u naredne tri godine, dok će novačanice moći da mijenjaju neograničeno.

Više sitniša, centi i kovanica eura, znači da će im novčanici biti teži, ali i osećaj da im je lični budžet manji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:49