NATO vježbe PVO protiv dronova / - EPA
10/06/2024 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NATO vježba svoj PVO protiv dronova

U Rumuniji i Bugarskoj održava se NATO vježba sa težištem na primjeni sistema PVO protiv dronova kamikaza koji su u dosadašnjem toku rata u Ukrajini pokazali visoku efikasnost.

Kako je danas prenio portal Balkanska bezbjednosna mreža, pored oružanih snaga domaćina, učesnici vježbe "Ramštajn Legasi 2024" su snage PVO iz Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Mađarske, Njemčke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Turske i Velike Britanije i agencije NATO.

U NATO procjenjuju da su dronovi kamikaze ozbiljan izazov i zato će do 14. juna provjeriti sadejstvo multinacionalnih baterija PVO i letećih radarskih osmatračkih stanica E-3 AWACS iz flote NATO i E-7 iz turske avijacije.

U okviru vježbe biće izvedena gađanja jedinica PVO u Bugarskoj na poligonu Šabla i u Rumuniji na poligonu Kapu Midija a cilj je da se pod vodstvom Savezničke vazdušne komande (Allied Air Command) provjeri rad sistema osmatranja i javljanja, rukovođenja i komandovanja i obuka jedinica PVO u manevru i gađanju na poligonu.

Počela najveća vojna vježba NATO od hladnog rata

U skladu sa realnim pretpostavkama, osim obuke sa raketnim sistemima velikog dometa kao što su Patriot i HAWK iz rumunske vojske koristiće se protivavionska oruđa kratkog dometa – laki prenosi raketni sistemi PVO i cijevna oruđa.

Prije dvije godine održana je vježba "Ramštajn Legasi 2022" na kojoj je težište bilo na PVO pribalitičkih država i Poljske a sada se provjerava rad partnera iz NATO u zaštiti crnomorskog bazena.

Najviše pažnje u NATO privukli su dronovi-kamikaze koje ruska vojska koristi za dejstva po ukrajinskoj pozadini. Radi se o letelicama Šahed 136 iranskog porijekla dometa nekoliko stotina kilometara pri brzini krstarenja od 150-170 kilometara na čas.

Na maršruti letjelica koristi inercijalni navigacijski sistem sa korekcijom satelitskom navigacijom. Od početka jeseni 2022. godine koriste se u ruskoj vojsci, ali zbog prikrivanja preimenovani su u Geran-2. Stvarno porijeklo jasno se vidjelo jer su letjelice bile identične iranskim.

Dronovi kamikaze poput Šaheda 136 su vrlo skromnog radarskog odraza ali su bučni i po njima ukrajinska PVO dejstvuje protivavionskim cevnim oruđima.

U međuvremenu u Rusiji u posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Tatarstanu pokrenuta je serijska proizvodnja modifikovane varijante drona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
NATOPVODRONVJEŽBE
21. jul 2024 18:04