Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
30/03/2024 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Strane diplomate položile cvijeće na mjesto napada u Moskvi

Strane diplomate u Rusiji su položili cvijeće na mjesto napada u koncertnoj dvorani u predgrađu Moskve od prošle sedmice, u kojem su ubijene 144 osobe.

Među prisutnima su bili ambasadori Sjedinjenih Država, zemalja Evropske unije, Afrike i Latinske Amerike. Ruska državna medijska agencija RIA Novosti je navela da je "oko 130 diplomatskih misija" učestvovalo, uključujući i predstavnike "neprijateljskih zemalja".

Od napada, hiljade ljudi su donosili cvijeće, vijence, i druge znakove pažnje poput plišanih medvjedića, napravivši tako improvizovani spomenik ispred koncertne dvorane Krokus.

Među diplomatama je bila i američka ambasadorka u Moskvi Lin Trejsi.

Ruska državna novinska agencija Tass je u subotu, 30. marta javila da je broj povrijeđenih u napadu 551, citirajući brojke moskovskog odjeljenja ruskog Ministarstva za hitne situacije. Prethodne brojke su bile mnogo manje, a ova drastična razlika nije objašnjena.

Broj mrtvih se u petak popeo na 144, kada je teško povrijeđena žrtva podlegla u bolnici, kako je naveo ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Ruski istražni komitet je u subotu naveo da je identifikovano 134 mrtvih.

- Genetsko testiranje se provodi na drugim, za sada neidentifikovanim, žrtvama - naveo je komitet na aplikaciji za slanje poruka Telegram.

Organizacija bliska tzv. Islamskoj državi je preuzela odgovornost za napad, najteži na ruskom tlu nakon dugog niza godina. Ipak, Kremlj insistira da su Ukrajina i Zapad igrali određenu ulogu u njemu, što Kijev žestoko poriče.

Devetoro osoba je privela državna bezbjednosna služba Tadžikistana, objavila je RIA Novosti u petak.

(FOTO) Optuženi za napad u Moskvi stigli na sud nakon ispitivanja: Jednom fali dio uva, drugi u kolicima…

U Rusiji, ukupno devet osumnjičenih se pojavilo u sudu, te im je određen pritvor. Posljednje saslušanje je bilo u petak, te je sudija odredio da osumnjičeni Lutfuloj Nazrimad treba biti u pritvoru najmanje do 22. maja.

Ruski nezavisni sajt Mediazona navodi da je Nazrimad u sudu rekao da je rođen u Tadžikistanu.

(UŽIVO) Teroristički napad u Moskvi; Islamska država preuzela odgovornost

Od napada, tadžikistansko Ministarstvo rada, migracija i zapošljavanja je zabilježilo rekordan priliv radnika migranata iz Moskve u Tadžikistan.

Ruski zvaničnici su ranije saopštili da je uhapšeno 11 osumnjičenih, uključujući četvoricu koji su navodno izvršili napad.

Ta četvorica, koji su identifikovani kao Tadžikistanci, pojavili su se pred sudom u Moskvi prošle nedjelje, pod optužbama za terorizam i pokazali su znakove teškog prebijanja.

Jedan od osumnjičenih je djelovao kao da je jedva svjestan tokom saslušanja.

Ruski istražni komitet je u četvrtak dodao da je priveo još jednu osobu, osumnjičenu za finansiranje napada. Nisu dali dodatne detalje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:13