Duvanski dim, nikotin / - FOTO: UNSPLASH
28/11/2023 u 07:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Australija od januara zabranjuje uvoz jednokratnih vejpova

Vejping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australijski ministar zdravlja kaže da je to stvorilo "novu generaciju zavisnika o nikotinu"

Australija će od januara zabraniti uvoz jednokratnih vejpova, u nastojanju da suzbije zavisnost o nikotinu kod djece.

Takođe će biti uvedeni novi zakoni koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapea za jednokratnu upotrebu u zemlji, piše BBC, prenosi Kliks.ba.

Vejping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australijski ministar zdravlja kaže da je to stvorilo "novu generaciju zavisnika o nikotinu".

Vejp ili e-cigarete su uređaji napajani baterijama koji imaju uloške napunjene tečnostima koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih hemikalija.

Od 2021. godine zabranjeno je bilo kojem Australcu kupovati ili uvoziti e-cigarete ili nikotinske vejpove bez recepta, ali uprkos tim ograničenjima stope zavisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Univerziteta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 probalo cigarete, dok je istraživanje australske humanitarne organizacije Cancer Council pokazalo da je 9 od 10 tinejdžera u istoj starosnoj skupini lako došlo do nikotinskih cigareta.

Zabrana uvoza jednokratnih vapeova počinje 1. januara, a do marta će biti zabranjen i unos u zemlju neterapeutskih vejpeova koji se mogu ponovno puniti.

Naučnici u Australiji koji su proučavali tečnost koje se koriste u vejpovima upozorili su da sadrže "komplet hemikalija" za koje se zna da loše utiču na zdravlje pluća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

26. jul 2024 20:06