/ -FOTO: ARHIVA
14/11/2022 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Avganistanski talibani ponovo siju strah: Ko krši pravila Šerijata ostaće bez noge

Ppo šerijatskom zakonu kazne mogle bi da podrazumijevaju amputacije, javno bičevanje i kamenovanje

Avganistanskim sudijama rečeno je ove sedmice da sprovode islamski zakon koji može podrazumijevati javna pogubljenja i kamenovanje.

Talibanski lider Mavlavi Hibatula Akundžada naredio je sudijama u Avganistanu da ponovo nametnu surove kazne za određene zločine, poput odsijecanja udova u javnosti i kamenovanja.

Njegov portparol je rekao da se krivična dela poput pljačke, otmice i pobune moraju kažnjavati u skladu sa tumačenjem islamskog šerijatskog zakona.

Dok su bili na vlasti 1990-ih, talibani su se često nalazili na meti kritika međunarodne javnosti, koje su podrazumijevale i javna pogubljenja.

Prošle godine kada su preuzeli vlast, obećali su da će vladati na umjereniji način. Od tada ekstremna islamistička grupa neprestano guši slobode.

U Avganistanu su naročito ugrožena prava žena, a vrhovni vođa talibana rekao je da sudije moraju da kažnjavaju kriminalce prema šerijatu, ako počinjeni zločin predstavlja kršenje tih zakona.

image
-FOTO: EPA EFE

Zabihulah Mudžahid, portparol talibana, na Tviteru je objavio da je naredba talibanskog vođe ozvaničena, pošto se Akundžada sastao sa grupom sudija.

- Pažljivo pregledajte dosijee lopova, otmičara i pobunjenika - rekao je Akundžada.

Talibani nisu definisali tačne zločine i kazne, ali je jedan vjerski vođa u Avganistanu rekao za BBC da bi po šerijatskom zakonu kazne mogle da podrazumijevaju amputacije, javno bičevanje i kamenovanje.

Ova naredba je najnoviji dokaz da talibani zauzimaju oštriji stav po pitanju prava i sloboda.

Podsjećanja radi, prošle sedmice talibani su zabranili ženama da posjećuju parkove u Kabulu. Takođe, ženama je zabranjeno i posjećivanje javnih kupatila i teretana u prestonici.

Prema talibanskim pravilima, ulazak u parkove, kupatila i teretane već je bio ograničen shodno pravilima o razdvajanju prema polu.

Talibani su se ipak suočili sa brojnim optužbama da su prekršili ljudska prava, iako su obećali da neće biti brutalne represije nad ženama kao što je to bilo od 1996. do 2001. godine. 

Ženama je zabranjeno da idu na duža putovanja bez muškog pratioca, a tinejdžerke se još uvijek nisu vratile u školu u većem dijelu zemlje, uprkos obećanjima talibana da će im to dozvoliti.

Dok neke žene i dalje rade u sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje, većini je rečeno da ne idu na posao pošto su se talibani vratili na vlast.

Podsjetimo, u maju je ženama naređeno da u javnosti nose hidžab, a neke su pretučene zbog traženja vlastitih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:18