Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/09/2023 u 23:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran pooštrio kazne za žene koje ne nose hidžab

Izmjene zakona usvojene su nekoliko dana poslije prve godišnjice smrti 22-godišnje Mashe Amini koju je policija za moral uhapsila jer joj je kosa virilla ispod marame čime je prekršila strog islamski zakon o odijevanju žena

Parlament Irana je izglasao pooštravanje kazni za žene koje odbijaju da pokrivaju kosu maramom - "hidžabom" i za one koji ih u tome podržavaju.

Izmjene zakona usvojene su nekoliko dana poslije prve godišnjice smrti 22-godišnje Mashe Amini koju je policija za moral uhapsila jer joj je kosa virilla ispod marame čime je prekršila strog islamski zakon o odijevanju žena. Njena smrt u pritvoru je izazvala višemjesečne proteste u Iranu i širom svijeta koji su i politički poljuljali iransku teokratiju.

Tokom demonstracija zbog smrti Mashe Amini, ubijeno je više od 500 učesnika protesta a uhapšeno ih je 22.000.

Zakon je dopunjen sa 70 odredbi, a kazne se sada odnose i na vlasnike radnji ako uslužuju žene koje ne nose marame i na organizatore protesta protiv nošenja "hidžaba".

Prekšiocima je zaprijećeno kaznom do 10 godina ako je kršenje nošenja hidžaba organizovano.

U Parlamentu s 290 poslaničkih mjesta za izmjene i dopune zakona su glasala 152 poslanika, a propis treba da odobri Savjet čuvara - klerikalno tijelo za ustavni nadzor. Ako stupi na snagu, zakon će se preliminarno primjenjivati tri godine.

Žene, međutim, i dalje prkosno izbjegavaju nošenje hidžaba, pa je ljetos počela kampanja za pooštravanje zakona.

Iranske klerikalne vođe smatraju zakon o odijevanju ključnim stubom svoje vladavine, a za demonstracije koje su duboko potresle Islamski republiku, okrivljuju zemlje Zapada bez iznošenja dokaza.

Demonstranti tvrde da ih nije motivisao samo gnjev zbog zakona o oblačenju, već i korupcija i loše upravljanje zemljom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 22:14