/ - PHOTO BY HAL GATEWOOD ON UNSPLASH
13/12/2022 u 16:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijsko otkriće: Proboj u nuklearnoj fuziji, beskonačan izvor energije sve bliže

Takozvani "neto dobitak energije" je glavna prekretnica u višedecenijskom pokušaju da se dobije čista, neograničena energija iz nuklearne fuzije

Zvaničnici američkog Ministarstva energetike objavili su u utorak istorijsko dostignuće u nuklearnoj fuziji - prvi put, američki naučnici su proizveli više energije iz fuzije nego što je korišćeno za pokretanje eksperimenta, prenosi Blic.rs.

Takozvani "neto dobitak energije" je glavna prekretnica u višedecenijskom pokušaju da se dobije čista, neograničena energija iz nuklearne fuzije – reakcije koja se dešava kada se dva ili više atoma spoje zajedno.

Eksperiment je unio 2,05 megadžula energije do cilja i rezultirao je 3,15 megadžula izlazne energije fuzije, generišući 50% više energije nego što je uloženo.

To je prvi put da je eksperiment rezultirao značajnim povećanjem energije.

- Ovaj monumentalni naučni proboj je prekretnica za budućnost čiste energije - rekao je demokratski senator Aleks Padilja iz Кalifornije.

Proboj je napravio tim naučnika u Nacionalnom postrojenju za paljenje u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Кaliforniji, objektu veličine sportskog stadiona i opremljenom sa 192 lasera.

Rezultat eksperimenta bio bi ogroman korak u decenijski dugom pohodu za oslobađanjem beskonačnog izvora čiste energije koji bi mogao da pomogne da se okonča zavisnost od fosilnih goriva.

Istraživači su decenijama pokušavali da rekreiraju nuklearnu fuziju, replikujući energiju koja pokreće Sunce. Naime, nuklearna fuzija je proces kojim se replikuje ista energija koja pokreće Sunce. Dešava se kad se više atomskih jezgara spoji, formirajući jedno teže jezgro.

Ovaj proces generiše ogromnu količinu energije (zavisno od mase jezgara koja su u njega uključena) kao toplotu. Za razliku od toga, nuklearna fisija je proces cijpanja većeg atoma na dva ili više manjih. To je ona vrsta energije koja danas napaja nuklearne reaktore širom svijeta. Kao kod fuzije, toplota stvorena cijepanjem atoma takođe se koristi za generisanje energije.

Nuklearna energija je izvor energije sa nultom emisijom, ukazuje američko Ministarstvo energetike. Ali, ona proizvodi isparljivi radioaktivni otpad koji mora bezbjedno da se skladišti i povlači  rizike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 20:14