Volodimir Zelenski / - (Фото/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)
28/04/2024 u 22:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Čekamo na zalihe koje su obećane Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od međunarodne zajednice je ponovno zatražio da se požuri i dostavi još vazdušne odbrane, da započnu službeni pregovori Ukrajine o pridruživanju Evropskoj uniji i da se zemlja pozove u NATO savez.

Ukrajinske snage suočavaju se s pogoršavanjem pozicija na istoku zemlje i čekaju američku dostavu oružja nakon što je 23. aprila u Kongresu odobren paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgađanja. Zelenski je navodno molio za dodatne sisteme vazdušne odbrane, naročito sistem „patriot“.

Zelenski je rekao da je upravo razgovarao s predsjednikom Predstavničkog doma za manjine Hakimom Dežfrisom i zahvalio je Kongresu na izglasavanju paketa pomoći, no dodao je da Ukrajina radi s partnerima za postizanje brze dostave koja bi omogućila evropskog zemlji da zadrži svoje pozicije i omete ruske ratne planove.

- Još uvijek čekamo na zalihe koje su obećane Ukrajini. Očekujemo one količine i opseg koji može da promijeni situaciju na ratištu u korist ukrajinskih interesa - rekao je u svome video obraćanju u nedjelju.

Poljski ministar: Njemačkim raketama zaustaviti Putina u Ukrajini

U razgovoru s Džefrisom, Zelenski je naglasio potrebu za sistemima „patriot“.

Po pitanju Evropske unije, Zelenski je rekao da je Ukrajina ispunila sve uslove za pristupne pregovore i da „sada EU mora ispuniti svoje obveze.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 14:06