protest pripadnika umjetnickih zanimanja / PROTEST PRIPADNIKA UMJETNICKIH ZANIMANJA-IVAN PETROVIC-IPE
18/04/2023 u 20:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović podržao povećenje zarada umjetnicima

Premijer je na sastanku sa predstavnicima umjetnika, uputio apel Sindikatu kulture da ne koči donošenje takve odluke

Premijer je na sastanku sa predstavnicima umjetnika, uputio apel Sindikatu kulture da ne koči donošenje takve odluke

Premijer Dritan Abazović je primio u prisustvu ministarke kulture i medija Maše Vlaović delegaciju umjentika koji su danas nešto ranije protestvovali ispred zgrade Vlade zbog nezadovoljstva povećanjem koeficijenta za umjetničku grupu poslova u Granskom kolektivnom ugovoru (GKU). U saopštenju se navodi da je Abazović apelovao na Sindikat kulture Crne Gore da ne koči donošenje takve odluke. Susretu su prisustvovali predsjednik Slobodnog sindikata kulture Vukan Pejović, glumice Jelena Simić i Katarina Krek, kao i klarinetista Petar Garić, član Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Abazović je iskazao punu podršku umjetnicima u njihovom nastojanju da im se povećaju zarade, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.

Vlaović je istakla da, nakon što zahtjev umjetnika za povećanjem koeficijenata nije dobio pozitivan ishod na sjednici Odbora, pregovori moraju biti nastavljeni.

– Obzirom na to da je nakon održavanja prethodne sjednice jedan član Odbora ispred Sindikata dao ostavku, očekujemo da će Sindikat odgovoriti na inicijativu Ministarstva kulture i medija (MKM) za održavanjem ponovne sjednice i da će se nova sjednica Odbora realizovati do kraja sedmice – stoji u saopštenju.

Pejović je nakon sastanka kazao da je premijer Abazović i predstavnici Ministarstva kulture i medija su dali podršku umjetničkom sektoru u zahtjevu za povećanje koeficijenata. On je saopštio da je Sindikatu kulture dat rok do petka da pošalje zahtjev za sjednicu Odbora, a na kojoj bi trebalo da se glasa za povećanje koeficijenta umjetničkom sektoru. Ukoliko do toga ne dođe, stav MKM je da će doći do luz-luz situacije, što znači da će GKU biti oboren i da će morati nanovo da se radi sa predstavnicima Slobodnog sikdikata kulture i svim ostalima, saopštio je Pejović.

image

Sa sastanka

-GOV.ME

Do petka Sindikat kulture ima opciju da svi zaposleni u kulturi dobiju povećanje koje im slijedi, zajedno sa umjetničkim sektorom koji je ovim GKU bio diskriminisan.

Ukoliko Sindikat nastavi sa apsurdom da se odbija da podrži povećanje zarada MKM će kao jedna od strana koja je potpisala GKU povući svoju podršku i oboriti Granski kolektivni ugovor. Onda neće doći do povećanja zarada ni u jednoj struci dok se ne napravi novi GKU.

– Niko od nas ne bi želio da se GKU obori, što nikome ne bi išlo u korist, a najmanje predstavnicima Sindikata kulture. Imaju šansu sada da donesu povećanje svima, a ukoliko to ne urade, naš korak će biti i Inspekcija rada, koja će da provjeri njihov rad – najavio je Pejović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:52