/ -SHUTTERSTOCK
22/03/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bokvica je prirodni lijek za mnoge tegobe

Možete je prilično lako prepoznati zahvaljujući zelenim cvjetovima i listovima ovalnog oblika

Naše bake su znale svaku travku po imenu, a često si ih i sušile za čajeve. Mi danas gotovo da ni ne znamo da razlikujemo šta je korov, a šta ne, a o ljekovitosti da i ne pričamo. Zato danas podsjećamo na biljku koja liječi od glave do pete, a sigurno je imate u dvorištu ili ispred zgrade.

Ova cvjetna biljka je izuzetno rasprostranjenja, a već stotinama godina ljudi prepoznaju njenu vrijednost i vjekovima su je koristili kao važnu pomoć u liječenju posebno kod zarastanja rana i digestivnih tegoba. Bokvica obično cvjeta od aprila do novembra i ima karakteristike invazivnog korova. Možete je prilično lako prepoznati zahvaljujući zelenim cvjetovima i listovima ovalnog oblika.

Listovi bokvice su jestivi i mogu se koristiti kao i listovi maslačka – u salatama ili za garnirung. Oni su izuzetno bogati mineralima i vitaminima - sadrže magnezijum, gvožđe, kalcijum, vitamine A i C. Neka istraživanja su pokazala da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer ekstrakt uspješno djeluje kod plućnih infekcija. U narodnoj medicini koristi se za liječenje rana, često u mješavini s kamilicom, za ispiranje ili kao oblog. Zato, ne čupajte je, u sakupljanje ponesite neke makaze i sjecite donje listove.

Postoje dvije subvrste jedne iste vrste. Ženska bokvica (Plantago major) prepoznaje se po širokim listovima, i muška bokvica (Plantago lanceolata) ima uske, gotovo trakaste listove, i obe imaju skoro isto ljekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina.

Obje vrste koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za ublažavanje problema na koži (svrba, ispucale kože, posekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju). Ako se piju kao sirup ili čaj, djeluju kao sredstvo za iskašljavanje, a njeno mlijeko ublažava upalu sluznica, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa.

Takođe, može da olakša probleme koji nastaju zbog astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija zbog koji nastaju poteškoće kod disanja.

Smrvljeni listovi i njihov sok sprečavaju nastanak oteklina i svraba kod uboda insekata. Listovi bokvice stavljali su se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem.

Svježi sok preporučljiv je i za hroničan umor, za "čišćenje krvi" i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma djeluje ima i diuretička svojstva.

Mladi i nježni proljećni listovi muške bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, miješane salate ili se kuvaju kao spanać. Кuvanjem listovi poprime prijatan, slabo aromatičan miris i ukus koji podsjeća na vrganje.

Posle svakog košenja bokvica ponovo naraste. U zavisnosti gdje se sakupljaju, listove posle berbe valja malo proprati, prosušiti kuhinjskom krpom i staviti na sušenje na sjenovito mjesto, ili ih prekriti kuhinjskim ubrusom. Treba da se suše brzo, jer listovi inače pocrne.

Može li se pretjerati sa bokvicom?

Većina zdravih odraslih osoba može da koristi bokvicu u sirovom ili kuvanom obliku. Ali kao i kod mnogih drugih prirodnih preparata može doći do probavnih tegoba: mučnine, povraćanja, dijareje, reakcija na koži, nadimanja... Može doći i do alergijske reakcije.

Zbog ove mogućnosti, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom prije konzumiranja ili upotrebe bokvice u sirovom obliku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:05