/ -SHUTTERSTOCK
08/01/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čaj od borovih iglica pomaže kod srčanih oboljenja

Budući da se pravi od mladih izdanaka borovih iglica, koje su bogate vitaminom C, antioksidansima, i esencijalnim uljima, njegova ljekovitost je višestruka

Zamislite šetnju kroz šumski predio, gdje miris borovine ispunjava vazduh, a zelenilo borova umiruje vaše čulo vida. U ovom idiličnom okruženju, skriva se jedan od prirodnih dragulja - borove iglice, koje ne samo da krase krošnje ovih plemenitih stabala, već i služe kao izvor jednog izuzetno ljekovitog napitka - čaja od borovih iglica.

Ovaj čaj, koji se decenijama koristi kao tradicionalni napitak u narodnoj medicini širom svijeta, ne samo da donosi sa sobom djelić šumske svježine u vašu šolju, već i obilje blagodati za vaše zdravlje.

Ljekoviti sastojci

Budući da se pravi od mladih izdanaka borovih iglica, koje su bogate vitaminom C, antioksidansima, i esencijalnim uljima, njegova ljekovitost je višestruka.

Vitamin C je ključan za jačanje imunološkog sistema, a borove iglice sadrže jednu od najviših koncentracija ovog vitamina među biljkama. Redovno konzumiranje ovog čaja može pomoći u prevenciji i liječenju prehlada i gripa.

Antioksidansi u borovim iglicama, kao što su flavonoidi i fenoli, mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, što smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

Esencijalna ulja u borovim iglicama, kao što su limonen i pinen, imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala. Takođe, ova ulja doprinose umirujućem efektu čaja, što može pomoći kod stresa i anksioznosti.

Sastojci:

borove iglice

Priprema:

1. Operite borove iglice i isekajte im krajeve, pa ih usitnite makazama ili u blenderu

2. Ubacite ih u teglu ili neku drugu staklenu posudu.

3. Ulijte vrelu vodu.

4. U ohlađen čaj stavite malo meda i limunovog soka.

Čaj od borovih iglica takođe može imati pozitivan uticaj na respiratorni sistem. Inhaliranje pare od ovog čaja može pomoći u olakšanju simptoma kao što su začepljen nos i kašalj, a takođe može pomoći u čišćenju disajnih puteva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:57