/ -SHUTTERSTOCK
02/12/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri napitka u borbi protiv anemije

Studija objavljena u „American Journal of Clinical Nutrition" otkrila je da konzumacija vitamina C povećava apsorpciju gvožđa iz hrane

Najčešći uzrok anemije je nedostatak gvožđa, a bez njega vaše tijelo nije u stanju da proizvodi hemoglobin koji je vašim crvenim krvnim zrncima potreban za prenos kiseonika.

Stoga gvožđe možete uključiti u svakodnevnu ishranu, ali i nadoknaditi jednostavnim napitcima.

Neki napici sadrže jedinjenja koja mogu da pogoršaju anemiju blokiranjem apsorpcije gvožđa (kafa, čaj, soda), dok drugi poboljšavaju apsorpciju ili sadrže dovoljno visoke koncentracije gvožđa, vitamina B-12 ili folata.

Sok od pomorandže

Studija objavljena u "American Journal of Clinical Nutrition" otkrila je da konzumacija vitamina C povećava apsorpciju gvožđa iz hrane. Jedan od najbogatijih izvora vitamina C je sok od pomorandže jer jedna čaša sadrži više vitamina C od preporučene doze.

Sok od pomorandže je takođe dobar izbor za piće ako ste postali anemični zbog nedostatka folata. Svaka čaša soka od pomorandže ima 74 mikrograma folne kiseline. Ovo je skoro 19 odsto dnevnih potreba za odraslu osobu.

Soka od šargarepe

Ishrana kojoj nedostaje hrana bogata vitaminom A može pogoršati anemiju zbog nedostatka gvožđa. To može biti zato što vitamin A pomaže da se gvožđe uskladišteno u vašem tijelu prenese u crvena krvna zrnca. Žuto i narandžasto voće i povrće kao što je šargarepa su dobri izvori karotenoida, koji se kada se konzumiraju pretvaraju u vitamin A. Pored soka, preporučuje da se jede svježa šargarepa.

Sok od suve šljive

Sok od suvih šljiva nije dobar izvor vitamina A ili C, ali je prirodno bogat gvožđem. Redovna konzumacija može pomoći u smanjenju simptoma anemije zbog nedostatka gvožđa.

Svaka čaša soka od šljive sadrži više od tri miligrama gvožđa. Za muškarce, ta količina bi bila otprilike 38 procenata od njegovih osam miligrama preporučenog dnevnog unosa gvožđa. Za žene, koje bi trebalo da unose oko 18 miligrama gvožđa dnevno, čaša soka od suvih šljiva bi zadovoljila skoro 17 odsto zahtjeva.

Mlijeko

Ljudi koji imaju anemiju jer ne unose dovoljno vitamina B-12 mogu to nadoknaditi konzumiranjem mlijeka. Svaka šolja mlijeka sa niskim sadržajem masti sadrži jedan mikrogram vitamina B-12, ili polovinu preporučene dnevne doze za odraslu osobu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 12:52