Ilustracija / Unsplash
05/02/2023 u 23:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanja pokazala: Čitanje i ples mogu produžiti život

Ples ublažava osjećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije

Kako biste se osjećali bolje u svojoj koži, i imali više pokretačke energije, to ne mora nužno da znači narušavanje vaše dnevne rutine. Dr Majkl Mosle, u seriji posvećenoj svojim istraživanjima, otkriva jednostavnije, naučno-potkrijepljene načine koji mogu da pomognu da transformišete vaš život.

Energičnim plesom možete poboljšati rad srca na 140 otkucaja po minuti, a tom prilikom se koriste pokreti niskog i visokog intenziteta. Ublažava osjećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije.

- Nisam jedan od najprirodnijih plesača na svijetu, ali uveče uživam kada zaplešem salsu sa mojom suprugom Kler - navodi Dr Moslej. Ključ dobijanja benefita od plesa je - opuštenost. Samo plešite, i to na način kao da vas niko ne gleda (jer vas vjerovatno i ne gledaju). Ako možete, plešite sa drugima. Povezivanje sa drugima, ima još moćniji efekat za opuštanje od stresa. Prilikom plesa, oslobađa se endorfin, hormon sreće koji proizvodi pozitivna osjećanja.

Čitanje dobrih knjiga djeluje kao ''vježba za mozak''. Tokom istraživanja na Stanford Univerzitetu, otkriveno je na ispitanicima koji su čitali Džejn Ostin, dramatično povećanje protoka krvi u mozgu. Objašnjenje iza ovoga, je da ukoliko se saživimo sa dobrom knjigom, pažnju našeg mozga okupira postavka priče, izgled likova, opis mirisa, zvukova, okruženje, a to aktivira različite centre u mozgu koji procesuiraju ova iskustva u stvarnom životu. Riječi kao što su npr: lavanda, cimet ili sapun, aktiviraju centre u mozgu koji su zaduženi za čulne doživljaje.

Neuronaučnik sa Univerziteta Jork, kaže da čitanje beletristike može povećati vašu empatiju i međuljudske vještine, jer se dijelovi mozga koje koristimo za razumijevanje priča, preklapaju sa onima koje koristimo za razumijevanje drugih ljudi.

- Čitanje pomaže našem mozgu da bude bolji u stvaranju tačnih modela stvarnih ljudi, i predviđanju šta bi oni mogli da misle, osjećaju ili urade - rekao je dr Rejmond Mar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 15:22