Zdravi i mladi uz zlatne kapi lana / -FOTO: SHUTTERSTOCK
14/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Laneno ulje čisti krvne sudova i pospješuje mršavljenja

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata

O prednostima lanenog ulja smo svi čuli, ali nismo svi potrčali do najbližeg marketa da ga nabavimo. Ono se naširoko primenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga običan čovek veoma rijetko koristi u ishrani iako posjeduje tolika važna, i za zdravlje korisna svojstva, da bi ga trebalo koristiti svakodnevno, cijelog život.

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja 3 puta. Tako da, za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Obično, kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta prije prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo 1-2 supene kašike, prenosi portal Zdravisimo.

Pripadnice ženskog pola kad pročitaju da je laneno ulje djelotvorno u regulaciji hormona, a da balans hormona sprečava masnim naslagama da se "baškare" u organizmu, vrlo često ga dodaju spisku namirnica.

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju, lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Ne zanemarite

Osobe sa redovnom terapijom treba da se konsultuju sa ljekarom, prije nego što počnu da uzimaju laneno ulje:

Ukoliko pijete određene ljekove protiv zgrušavanja, svakako se posavjetujte sa ljekarom.

Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, pojačati potrebu za ljekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Nakon konzumacije korisnice su potvrdile su da im je laneno ulje pomoglo pri mršavljenju.

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6, alfa-linolenska kiselina omega-3 – efikasni su aktivatori za mršavljenje. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurt ili salatu, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Laneno ulje štiti i od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a takođe, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova.

Ono što je modernoj ženi veom avažno jeste savezništvo s aovim uljem u službi mladosti i ljepote. Laneno ulje normalizuje rad lojnih žlijezda. Takođe, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekat je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

Eliksir mladosti

Mešavinom meda, ulja i limuna dobija se pravi eliksir koji podmlađuje cio organizam. Pozitivan rezultat na svoj organizamosjetićete nakon 2 mjeseca, svakodnevne konzumacije 1-2 supene kašike eliksira.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:47