/ -HANNIEL YAKS/PEXELS
16/04/2024 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muskatni oraščić umiruje organizam

Oraščići okruglastog oblika se više cijene od oraščića duguljastog oblika

Muskatni oraščić je jezgro sjemena muskatnog oraha, voća sličnog breskvi koje raste na tropskom zimzelenom drvetu. Po izgledu je sličan orahu. Izuzetno je tvrd, ali nožem može da se razdvoji.

Za ovaj oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posut je često bijelim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglastog oblika se više cijene od oraščića duguljastog oblika. U njemu ima od sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 odsto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Ističe se među ostalim začinima prijatnim, finim i intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.

Prirodna postojbina su mu Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. Muskatni oraščić porijeklom iz Indije ima dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja iz kojeg se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cijena viša. Poznate trgovačke vrste su "java", "banda", "penang" i "amboni".

Ovaj oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, djeluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati djeci. Muskatni oraščić može da se koristi u cjelini ili samljeven.

Kao začin ima veliki primjenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim tijestima ili žitkim tijestima i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa narandžom i limunom.

Osim široke primjene u mesnoj industriji, koristi se u industriji voća i povrća. Ribani oraščić se koristi u kuhinji: za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se kao vrlo aromatični začin za izradu likera. Poznata je smjesa ovog začina sa kardamom, cimetom, pimentom i biberom koju treba dodavati u veoma malim količinama, prenosi "Politikin magazin".

U srednjem vijeku muskatni oraščić se mjerio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su htjeli da zasjene goste servirali bi im kao poslasticu kandirane muskatne orahe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20