/ Shutterstock
31/03/2024 u 16:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbolje povrće za borbu protiv nadutosti

Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale.

Ovi hranljivi sastojci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutrališu slobodne radikale – dva uobičajena krivca koja mogu izazvati upalu.

Pored toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro izbalansiran i raznovrstan mikrobiom crijeva može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju upale.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima A i C i antioksidansima kao što su kvercetin i kempferol, koji pomažu u borbi protiv upale.

- Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se uživati sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući zgodan način da dodate hranljive materije koje se bore protiv upale u vaše obroke. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težine - rekla je nutricionista Trista Best za Eat This Not That.

Kelj

Prema studiji iz 2023, kelj može spriječiti upalu izazvanu crijevima i poboljšati zdravlje crijeva. Prepuna je esencijalnih hranljivih materija poput antioksidanata, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti upalu.

Brokoli

Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa jakim antiinflamatornim dejstvom. Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju otpornosti na insulin.

Paprika

Paprika je puna vitamina A i C i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od degenerativnih bolesti.

- Dostupne u različitim živim bojama, paprike dodaju ukus i hrskavost jelima, a istovremeno obezbjeđuju veliku količinu antioksidanata za borbu protiv upale i podržavaju imunološku funkciju - kaže Best i dodaje da ih njihova niska kalorijska vrijednost i visok sadržaj vode čine odličnim izborom za upravljanje težinom i hidratacijom.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa jakim antiinflamatornim svojstvima.

- Paradajz je ukusan u salatama, umacima i sendvičima i nudi bogat izvor likopena, koji je povezan sa smanjenom upalom i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Pored toga, njihov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca - objašnjava Best.

Šargarepa

Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog pigmenta za hranu koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i jačanju vašeg imunološkog sistema.

- Bilo da se uživa sirova kao hrskava užina ili kuvana u čorbi, šargarepa pruža slatki ukus zajedno sa mnoštvom antiinflamatornih hranljivih materija. Beta-karoten u šargarepi takođe podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem - kaže Best.

Cvekla

Pregled iz 2021. je otkrio da cvekla sadrži jedinjenja koja se zovu betalaini za koja se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.

- Cvekla se može ispeći, kuvati ili narendati sirova u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću zajedno sa antiinflamatornim svojstvima - objašnjava Best.

Ona navodi da njihovi nitrati mogu poboljšati atletske performanse i poboljšati protok krvi, promovišući kardiovaskularno zdravlje.

Bijeli luk

Prema pregledu iz 2020. godine, bijeli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti.

Crni luk

Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima antiinflamatorno dejstvo. Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i podržavanju imunološke funkcije.

- Luk dodaje ukusnu dubinu jelima i obezbjeđuje kvercetin i druge flavonoide koji pomažu u smanjenju upale i unapređuju zdravlje srca - kaže Best.

Ona dodaje  i da pored toga, njihova prebiotička vlakna hrane korisne crijevne bakterije, podržavajući zdravlje probave.

Celer

Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima. Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima antiinflamatorna i antigljivična svojstva za podršku opštem zdravlju, prenosi N1 Zagreb.

- Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i grickalicama - kaže Best.

Ona navodi da celer pruža antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

- Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadimanja i podržati zdravlje bubrega - dodaje nutricionista.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:29