maslacak 03 / - MASLACAK 03
17/05/2024 u 11:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ova biljka popravlja krvnu sliku, liječi jetru i reguliše šećer

Da korovi ne moraju da budu nužno loši, potvrđuje nam i slučaj maslačka, invazivne i sveprisutne biljke koja u proljeće ukrašava livade svojim žutim cvjetovima. Potrebno je samo sagnuti se i ubrati ga.

Moćan je antioksidans, čisti jetru i krv, jak je diuretik, pa čisti i bubrege, pomaže kod urinarnih infekcija. Najnovija istraživanja pokazuju pozitivan uticaj maslačka na ženske hormone i reproduktivne organe, pa se preporučuje u menopauzi.

Istraživanja pokazuju i njegovu efikasnost u regulisanju nivoa šećera u krvi, pa se preporučuje i kod dijabetesa. Stabljike ovog cvijeta regulišu metabolizam, podstiču rastvaranje žuči i pomažu kod stomačnih tegoba.

Njegove cvjetove je najbolje brati tokom sunčanog dana, kada su otvoreni, a zatim ih možete tostirati ili dodati u salatu. Od njih se pravi svež sirup protiv kašlja, kao i mast koja pomaže kod hemoroida.

Od cvjetova maslačka možete napraviti i sirup koji je odličan za jačanje otpornosti organizma, čišćenje krvi i regulisanje varenja.

I čaj od maslačka je ljekovit.

Skuvajte dvije šolje cvjetova maslačka u dva litra vode. Procijediti i dodati 1 kg meda i sok od dva limuna. Zatim kuvajte na tihoj vatri i neprestano miješajte, dok ne dobijete sirup. Sipajte u čistu staklenu flašu i dobro zatvorite. Uzimajte jednu supenu kašiku dva do tri puta dnevno.

Čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korena maslačka sprečava širenje ćelija raka dojke i prostate. Zbog brojnih drugih zdravstvenih efekata treba ga uključiti u redovnu ishranu. Možete ga koristiti kao spanać, dodati u salatu, praviti sosove od njega, dodati u testeninu, pirinač, supe ili napraviti ukusan smuti sa dodatkom drugih biljaka. Deluje kao blagi laksativ koji podstiče varenje, poboljšava krvnu sliku, podstiče apetit i balansira prirodne i korisne bakterije u crijevima.

Prirodna i biljna terapija je moćna i široko se koristi u liječenju mnogih tegoba i bolesti. Međutim, ona ne može da zamijeni doktora. Za sve dijagnostičke procedure i liječenje bolesti prvo se konsultujte sa ljekarom.

Ljekovite biljke u vidu dodataka ishrani, tinktura, čajeva i krema nisu zamjena za ljekove koje vam prepiše ljekar, ali vam mogu pomoći kao potporna terapija nakon konsultacije i dogovora sa ljekarom i/ili stručnim licem. Ponekad će i same ljekovite biljke biti dovoljne da spriječe razvoj simptoma, smanje neke reakcije ili podstiču samoizlečenje i oporavak. Ipak, imajte na umu da pojedini biljni preparati mogu izazvati neželjene reakcije, pa se prije uzimanja obavezno konsultujte sa obrazovanom i stručnom osobom, piše živim.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 13:22