/ Shutterstock
25/05/2024 u 23:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pivo može da smanji mozak?

Pivo svaki dan poslije posla ne bi trebalo da postane navika. „Pivski stomak“ nije jedina posljedica konzumiranja ovog napitka, koje mnogi vole. Postoje tri signala upozorenja koje vam šalje tijeo, a koje ne bi trebalo da ignorišete, piše Fokus.

Naime, naučno je dokazano da nijedna količina alkohola, ma koliko mala, nije bezopasna. Svjetska zdravstvena organizacija i razne studije pokazale su koliko štetna može biti konzumacija alkohola. Ovo se odnosi i na naviku da se pije pivo svaki dan. Koliko alkohola dnevno je u redu?

Njemački centar za bolesti zavisnosti stoga preporučuje ograničavanje dnevne potrošnje na određene količine. Niskorizično pijenje uključuje sljedeće smjernice za žene i muškarce.

Nemojte piti alkohol najmanje dva dana u nedjelji.

Žene: Ne više od 12 grama alkohola dnevno ili oko 60 grama alkohola nedjeljno sa dva dana bez alkohola.

Muškarci: Ne više od 24 grama alkohola dnevno ili oko 120 grama alkohola nedjeljno sa dva dana bez alkohola.

Koliko je štetno piti pivo svaki dan?

Naučnici još ne znaju tačno kakve zdravstvene posljedice može imati svakodnevno ispijanje piva. Postoje studije koje pokazuju da je veća vjerovatnoća da će konzumacija jakih alkoholnih pića dovesti do kognitivnog pada, pa čak i do Alchajmerove bolesti nego konzumiranje piva ili vina. Druga studija ide malo dalje i pokazuje da samo pola piva dnevno može smanjiti moždanu masu.

- Postaje gore što više pijete - rekao je koautor Remi Daviet. S druge strane, prema studiji iz 2019, pivo visokog hmelja takođe može pomoći u smanjenju upale u centralnom nervnom sistemu (neuroinflamacija).

Studija iz 2017, međutim, došla je do drugačijih rezultata. Barem se ne može naći zaštitni efekat na percepciju ako se pivo pije manje nego redovno.

Koliko piva možete popiti dnevno?

Da ne bi prekoračile dnevnu količinu alkohola, žene treba da popiju najviše jednu malu čašicu (250 mililitara), a muškarci najviše dvije male čašice piva (500 mililitara) sa pet odsto alkohola.

Generalno, stručnjaci savjetuju da se ne pije više od 500 mililitara piva dnevno. Ako se ne pridržavate ovoga, morate očekivati sljedeće alarmne signale iz vašeg tijela, koji mogu početi već od 0,1 promila.

Poređenja radi: prema kalkulatoru alkohola, muškarac od 35 godina, visok 1,80 metara i težak 80 kilograma, nakon samo jednog piva (0,5 litara) dostiže 0,33 alkohola. Od 0,1 do 0,2 promila: sposobnost opažanja i razmišljanja se smanjuje. Brzina reakcije se usporava. Pojavljuje se umor. Od 2 do 3 promila: tijelo i um su utrnuli. Više od 3 promila: postoji rizik od gubitka svijesti ili čak životno ugroženog stanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
PIVOMOZAKZDRAVLJE
15. jun 2024 04:12