/ - PHOTO BY DAN GOLD ON UNSPLASH
19/05/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pogrešna kombinacija namirnica može uništiti zdravlje

Ako želite konzumirati mliječne proizvode, nutricionista savjetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija

Zdravlje je dragocjeno, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju našeg blagostanja. Nutricionistkinja Natali Vagner upozorava na važnost pravilne ishrane i ističe da ne samo pojedinačne namirnice, već i njihova kombinacija može imati značajan uticaj na naše zdravlje.

Pad energije

Dok su određene kombinacije hrane korisne i dopunjuju se međusobno, postoje i one koje mogu loše uticati na našu probavu, apsorpciju hranljivih materija i opšte zdravlje. Voće poslije obroka - Jedna od kombinacija koju nutricionistkinja izričito savjetuje da izbjegavate je konzumiranje voća odmah nakon obroka koji sadrži proteine, poput mesa, ribe ili mahunarki, prenosi Avaz.

Ona može dovesti do sporije probave i fermentacije hrane u želucu, što može izazvati nelagodnost, nadutost i probavne smetnje. Umjesto toga, preporučuje se da voće konzumirate kao međuobrok, između obroka, kako biste olakšali probavu i maksimalno iskoristili hranljive sastojke voća.

Izbjegavati šećer i rafinirane ugljikohidrate - Druga kombinacija koju treba izbjegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata zajedno. Kada se konzumiraju zajedno, ovi sastojci mogu izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do oštrih padova energije i promjene raspoloženja.

Tjelesna težina

Takođe, takva kombinacija može doprinijeti povećanju tjelesne težine i riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Nutricionista preporučuje da se umjesto toga fokusirate na uravnotežene obroke koji sadrže cjelovite žitarice, proteine, zdrave masti i voće ili povrće s nižim sadržajem šećera.

Mlijeko i kiseli proizvodi

Preporučuje se izbjegavanje kombinacije mliječnih proizvoda i namirnica koje sadrže kiselu supstancu poput agruma ili paradajza. Kiselina iz ovih namirnica može remetiti probavu i uzrokovati gorušicu ili želučane probleme.  Ako želite konzumirati mliječne proizvode, nutricionista savjetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:58