Ilustracija dijete prehlada / - CHEPKO DANIL VITALEVICH/SHUTTERSTOCK/SCREENSHOT
06/11/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pulmolog objašnjava treba li djetetu ispirati nos fiziološkim rastvorom

Fiziološki rastvor nije sam po sebi problem. Problem je ako ga roditelji u neadekvatnim količinama stavljaju djeci u nos

Velika dilema među roditeljima ovih dana je treba li djeci sipati fiziološki rastvor u nos kao vid prevencije protiv virusa.

Jedni kažu kako im doktor savetuje da fiziološki treba svakodnevno da se stavlja u nos, npr. uveče pred spavanje, pa da dijete onda izduva nosić. Kažu i kako ljekari to redovno rade djeci, i to špricom od po 10 ili 20 ml u svaku nozdrvu.

S druge strane, pojedini se pitaju kako se to odražava na sluznicu nosa i koje su sve eventualne posledice, piše Zadovoljna.rs. Šta uostalom raditi kad se dijete prehladi, pa mu se zapuši nos?

Odgovore na to za Zadovoljna.rs dala je dr Snežanom Rsovac, pulmološkinjom sa Univerzitetske dječje klinike Tiršova.

- Fiziološki rastvor nije sam po sebi problem. Problem je ako ga roditelji u neadekvatnim količinama stavljaju djeci u nos. Dešavalo se da nenormalne količine saspu djetetu u nos. Ako ga već stavljate, treba samo kap, dvije, ne više, navela je ona.

Doktorka govori i ima li ograničenja u stavljanju fiziološkog rastvora, tj. treba li posle nekog vremena pauzirati.

- Nema ograničenja, može da se koristi svaki dan, ali samo u tako malim količinama da ne bi imalo negativan efekat. U suprotnom, nadražiće se sluznica još više i onda će se sekret još više lučiti, priča Rsovac.

Doktrka navodi i šta ako je djetetu nos sasvim zapušen.

- To treba da se protjera, da sklizne i siđe pozadi, a ako je nos zapušen, vi ga neće otpušiti stavljenjem fiziološkog u velikim količinma. Zato su poželjne kapi ili sprej koji će to otpušiti, odnosno koje će da smanje sekreciju, dodaje doktorka.

Ona ističe da je od fiziološkog rastova u suštini bolja morska voda.

- Nju možete da kupite u spreju. Jedno raspršivanje ujutru i jedno uveče je dovoljno i to je to, navodi ona.

Doktorka kod prehlade preporučuje i biljne sirupe, poput onih od bršljana i bijelog sleza.

- Treba da budu bez mnogo šećera, da budu oni koji pospješuju da se razvodnji sekret, a pojedini će i smanjti nadražajni kašalj ako ga dijete ima, zaključuje doktorka.

Dakle, prvo nosić po potrebi treba otpušiti kapima, onda staviti malo fiziološkog rastvora ili, još bolje, morske soli, a po potrebi mališanu dati i sirup. Ako se stanje ne popravi, obavezno se treba konsultovati s ljekarom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:37