/ ilustracija- PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
13/11/2022 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rani znakovi sepse koje ne bi trebalo ignorisati

Najraniji simptomi sepse jesu groznica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja

Kada se u ljudskom tijelu pojavi bakterija s kojom ne može da se izbori, bez obzira na to da li je riječ o neliječenju ili količini koju tijelo jednostavno ne može da podnese, tada dolazi do sepse. Ova teška infekcija može da se pojavi u bilo kom dijelu tijela, i može da bude smrtonosna ako se ne počne sa lijčenjem na vrijeme.

Kod sepse bakterije putuju krvotokom i lako mogu da dođu do bilo kog organa u tijelu, uključujući srce ili mozak. Sepsa se liječi antibioticima, a ako se simptomi ne prepoznaju na vrijeme, dolazi do takozvanog septičkog šoka, upozoravaju ljekari, prenosi N1.

Najraniji simptomi sepse jesu groznica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja. S obzirom na to da su ovi simptomi česti i kod mnogih drugih, manje ozbiljnih zdravstvenih problema poput prehlade, samo rijetki reaguju na vrijeme.

„Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promijenjeno stanje svijesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak ili vrtoglavica i otežano mokrenje“, objašnjavaju stručnjaci.

U kasnijim stadijima temperatura tijela često pada ispod normale, a kod pogoršanja može doći i do zastoja bubrega, pluća i srca. Isto tako, ljekari upozoravaju da se u krvnim sudovima mogu stvoriti krvni ugrušci, a svako od pomenutih pogoršanja može dovesti do smrtnih posledica, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:05