/ SHUTTERSTOCK - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/01/2023 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rasol je najbolji lijek protiv mamurluka: Pun vitamina, a ojačaće vam imunitet

Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovom napitku

Ima onih koji su odavno upoznati s blagodatima ovog napitka, ali mnogi i dalje ne znaju koje sve zdravstvene dobrobiti ima.

Kupus je namirnica koja je vrlo zdrava za nas, a još je zdraviji kada je ukiseljen jer tada postaje još jači saveznik u čuvanju našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.

Prilikom kiseljenja zelje iz sebe ispušta tečnost, a to zanemareno blago u narodu je poznatije pod nazivom – rasol.

Jača imunitet

Konzumiranje rasola posebno se preporučuje tokom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun sastojakai koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su dio bogatstva koje se krije u ovom napitku.

Reguliše probavu

Imate problema sa zatvorom? Riješiće ih čaša rasola. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu prilikom fermentacije unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.

Olakšava mršavljenje

Rasol je niskokalorična namirnica, a istodobno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik, zbog čega se pokazuje kao odličan dodatak prehrani prilikom dijete. Dovoljno je zasitan da može zamijeniti jedan međuobrok i redukuje nezdrave masnoće.

Ublažava mamurluk

Ako ste slučajno popili previše džin-tonika sa drugaricama sve nuspojave zabavnog izlaska ublažićete rasolom. On će ekspresno nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.

Jača kosti

Važnu ulogu u zdravlju naših kostiju ima vitamin K2.

On aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Upravo se u rasolu i kiselom zelju nalazi vitamin K2.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:10