/ -SHUTTERSTOCK
06/02/2024 u 19:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Repa bogata vitaminom C: Reguliše holesterol i probavne probleme

Repa je bogata vlaknima, što znači da može pružiti duži osjećaj sitosti

Možda nije lijepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, ali korijenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene ishrane.

Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj ishrani povrće trebalo da čini oko 50 odsto svakog obroka, pa bi dio te količine svakako trebalo da pripadne korijenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tokom zime. Tu spada i repa. Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo pripremili kiseli kupus, a ona i jeste pripadnica porodice kupusnjača i rođaka kupusa, kelja, brokolija. Pored toga, bijeli korijen repe može se jesti i kuvan ili svjež – svjež kao salata, a kuvan kao varivo, prilog ili salata. Pored toga, može i da se peče. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti ukus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Ona pomaže u regulaciji holesterola a pogoduje i pravilnom radu i zdravlju srca. Pored toga, obiluje vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom udjelu vitamina B6. Uz to, djeluje protivupalno.

Repa je bogata vlaknima, što znači da može pružiti duži osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da izgube neki kilogram viška, na zdrav način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:27