Sočivo / -SHUTTERSTOCK
24/11/2023 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sočovo smanjuje potrebu za insulinom, a dijabetičari je mogu jesti neograničeno

Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja

Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja.

To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom. Sočivo je jestivo sjeme iz porodice mahunarki i dolazi u različitim bojama uključujući crvenu, zelenu, braon, žutu i crnu. Kao i drugi članovi porodice mahunarki, rastu u mahunama. Ova mahunarka je bogata vlaknima, folatom i kalijumom što je čini odličnim izborom za srce i za kontrolu krvnog pritiska i holesterola. Oni su takođe izvor energije gvožđa i vitamina B1 koji pomažu u održavanju stabilnog otkucaja srca. Redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, i srčanih oboljenja. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim i antiinflamatornim dejstvom.

Poboljšava rad digestivnog sistema

Sočivo je posebno bogato probiotičkim vlaknima koja podstiču funkciju varenja i "podstiču" korisne crevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Ishrana bogata vlaknima povezana je sa brojnim zdravstvenim prednostima.

Odlična zamjena za crveno meso

Sočivo je bogat izvor proteina, što ga čini odličnom alternativom mesu ili ribi. Čak trećina kalorija iz sočiva dolazi od proteina, što čini sočivo trećim po količini proteina, po težini, od bilo koje mahunarke ili orašastih plodova. Kao i druge mahunarke, sočivo ima malo nekoliko esencijalnih aminokiselina, a to su metionin i cistein. Ovo se lako rešava kombinovanjem sočiva sa žitaricama kao što su pirinač ili pšenica.

Da li je sočivo bezbijedno za sve?

Za većinu ljudi, sočivo je zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani. Međutim, vrijedi napomenuti da, kao i druge mahunarke, sočivo sadrži prirodna jedinjenja, koja se obično nazivaju "antinutritijentima". To uključuje fitinsku kiselinu koja se vezuje za hranljive materije kao što su gvožđe i cink, čineći minerale težim za apsorpciju. Sadržaj fitinske kiseline u sočivu je zapravo niži nego u kukuruzu, pšenici i sojinom zrnu. Štaviše, ovi antinutrijenti se mogu smanjiti potopljavanjem i kuvanjem.

Alergija na sočivo je prijavljena u djelovima Evrope, prije svega u Španiji, gdje se kaže da je češća od alergije na kikiriki. Smatra se da se ovo odnosi na činjenicu da se sočivo obično koristi kao hrana za odbijanje u Španiji. Ako imate alergiju na pasulj i grašak, veća je vjerovatnoća da ćete doživjeti i alergiju na sočivo.

Ne guglajte o bolestima, svaku promjenu ili zdravstveni problem prijavite svom ljekaru i konsultujte se oko liječenja i terapije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. februar 2024 02:09