/ - PHOTO BY LOUIS HANSEL ON UNSPLASH
27/03/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sok od mrkve može uticati na smanjenje masnoće

Ako je krvni pritisak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora raditi napornije kako bi pumpalo krv

Sok od mrkve može uticati na smanjenje krvnog pritiska i masnoća u krvi. Ako je krvni pritisak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora raditi napornije kako bi pumpalo krv. Vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe - pored srca, mozak i bubrege.

Razorne posljedice

Hipertenzija može imati razorne posljedice, s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara i demencije. Kao i za mnoga medicinska stanja, ishrana igra ulogu i kod krvnog pritiska, odnosno da li je visok ili nizak.

Jako slana hrana čini da organizam zadržava vodu, što stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova, prenosi Avaz.

Ljekari često savjetuju zdravu i uravnoteženu ishranu kao način za smanjenje krvnog pritiska. Tačnije, preporučuju smanjen unos soli. Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim sadržajem kalija pomaže smanjenju krvnog pritiska, jer pomaže tijelu da se oslobodi natrija i radi na opuštanju krvnih sudova.

Bogata vitaminima

Istraživanja su pokazala da konzumiranje mrkve može sniziti krvni pritisak, a jedna studija takođe sugeriše da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Mrkva je bogata vlaknima i vitaminima. Izuzev A i C, u njoj se nalaze i vitamini B1, zatim B2 i B3, kao i vitamini B6 i B9.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:37