/ -SHUTTERSTOCK
19/06/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stručnjaci otkrili dva trika kako da ubrzate metabolizam

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju u tijelu.

Brži metabolizam znači efikasnije sagorevanje kalorija, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati nivo energije.

Ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što se čini. Uvođenjem određenih navika i promjena u načinu života, možete značajno poboljšati svoj metabolizam i uživati u energičnijem i zdravijem životu. Dr. Joseph Ambani preporučuje dva ključna koraka za ubrzanje metabolizma za 30 posto: povećanje unosa proteina i praktikovanje intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da tijelo troši više kalorija za njihovo varenje i obradu. Takođe su važni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagorijeva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom. Povećanje unosa proteina može privremeno ubrzati metabolizam zbog termičkog efekta hrane (TEF), koji je najviši upravo kod proteina i može ubrzati metabolizam za 15-30 posto, kako objašnjava Ambani. HIIT je efikasna metoda vježbanja koja kombinuje kratke intervale intenzivnog vježbanja sa periodima odmora ili vežbanja nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vježbanja i nakon njega, što dodatno ubrzava metabolizam.

Integrisanjem ovih strategija u svoju svakodnevnu rutinu možete značajno podržati svoje ciljeve mršavljenja, poboljšati energiju i ukupni kvalitet života.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 13:45