Ilustracija / Shutterstock
15/05/2024 u 22:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Studija pokazala koliko je rad od kuće bolji za zdravlje radnika

Zaposleni koji rade od kuće mnogo se ređe žale na zdravstvene tegobe od zaposlenih koji rade u kancelariji, proizlazi iz studije Univerziteta u njemačkom Konstanzu.

- Radnici koji moraju da budu prisutni na radnom mjestu dvostruko se češće žale na zdravstvene tegobe poput iscrpljenosti ili opterećenosti od radnika koji rade od kuće - kaže voditelj studije Univerziteta u  Konstanzu Florian Kunze.

Istovremeno, iz studije proizilazi, zaposleni na radnom mjestu ne osjećaju da im je učinak veći nego kada su radili od kuće.

- Preduzeća bi po svaku cijenu trebala da uzmu u obzir rezultate ove studije pri donošenju odluke o tomu treba li radnike koji rade od kuće prisiliti na povratak na radna mjesta - kaže Kunze.

Koautor studije Kilian Hampel ukazuje na podatak iz studije koji pokazuje kako trećina vodećeg kadra smatra povratak obveze dolaska na radno mjesto smislenim, dok je tog mišljenja svega jedna petina zaposlenih.

Prema posljednjim podacima za 2022, u Njemačkoj je od kuće stalno ili povremeno radilo 24 odsto zaposlenih.

Prema ispitivanju instituta Yougov, čak 47 posto ispitanih bi počelo tražiti novo radno mjesto u slučaju da im poslodavac zabrani rad od kuće.

Nakon pandemije, tokom koje je rad od kuće morao biti omogućen svugdje gdje je to bilo moguće, poslodavci se vraćaju obvezi prisustva na radnom mjestu, pri čemu se mnogi služe modelom po kojem se 60 odsto radnog vremena provodi na radnom mjestu, a 40 odsto u kućnom uredu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 02:07