/ -SHUTTERSTOCK
24/05/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suplementi sa ribljim uljem posebno štete jednom organu

Suplementi su postali svakodnevica - neko njima nadoknađuje deficit vitamina C, neko magnezijuma, a neko se trudi da poboljša opšte zdravlje konzumacijom dodataka sa ribljim uljem.

U želji da organizmu pružimo što je više moguće vitamina, minerala i drugih važnih elemenata često u ishranu uključujemo i razne vrste suplemenata: kolegen, proteine, riblje ulje i slično. Istina, oni pružaju pregršt koristi, ali nisu svi pogodni za sve kategorije ljudi. Ono što se najčešće zanemaruje jeste činjenica da korišćenje ovih dodataka ishrani bez konsultacije ljekara, odnosno "na svoju ruku", pretjerivanje u količinama i dinamici može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja i izazvati kontraefekat.

Konstantna upotreba suplemenata koji sadrže riblje ulje može dovesti do porasta rizika od razvoja srčanih oboljenja, kao i prouzrokovati nastanak moždanog udara, naročito kod pacijenata koji nemaju genetske predispozicije ka oboljenjima ovog tipa, upozoravaju britanski naučnici. U nizu medicinskih ispitivanja ovi suplementi su dovedeni u vezu i sa 13 procenata višim rizikom od pojave neravnomjernog srčanog ritma (aritmija) i porastom vjerovatnoće moždanog udara za 5 posto, prenosi magazin Njujork Post rezultate istraživanja objavljenih na BMJ Medisin portalu.

Ko može imati koristi od redovne upotrebe suplemenata sa ribljim uljem

Nasuprot tome, korišćenje ovih dodataka ishrani može usporiti brzinu progresije već postojećih problema sa kardio-vaskularnim zdravljem i minimizirati rizik od smrtnog ishoda. Zvuči paradoksalno, ali brojke govore za sebe: kod pacijenata koji su u prošlosti imali makar jedan kardio-vaskularni problem (moždani udar, srčani udar ili srčana insuficijencija) upotreba suplemenata sa ribljim uljem dovela je do smanjenja rizika od nastanka aritmija za 15 posto, odnosno 9 posto kada je reč o fatalnim ishodima nastalim prestankom rada srca. Drugim riječima, osobama koje pate od kardio-vaskularnih oboljenja riblje ulje se preporučuje na regularnoj bazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 19:07