/ - PHOTO BY OMAR LOPEZ ON UNSPLASH
26/02/2023 u 03:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset savjeta iskusne babice za lakši porođaj

Otprilike od 34. sedmice možete potaknuti bebu da zauzme pravi položaj za rađanje

Brojnim trudnicama pomisao na porođaj može biti zastrašujući, ali samo iz razloga što razmišljaju o nečemu njima potpuno nepoznatom. En Ričli , babica s dugogodišnjim iskustvom, sve svoje savjete za lakši porod sažela je u 10 tačaka. Dakle, na šta trebate obratiti pažnju tokom trudnoće i na porodu kako biste što lakše svoju bebu donijeli na ovaj svijet.

Utičite na bebu da dođe u „dobar“ položaj

Otprilike od 34. sedmice možete potaknuti bebu da zauzme pravi položaj za rađanje. En savjetuje da svaki dan odvojite 15-ak minuta i kleknete na pod, oslanjajući se na pilates loptu, a možete koristiti i stolac.

Na porodu ostanite fokusirani

Tokom samog poroda postoje razni distraktori koji vas mogu omesti u ritmu disanja u koncentriranju na trudove. Najbolji način da prođete trudove jeste osluškivanje vlastitog tijela i fokusiranost na disanje.

Tokom trudnoće održavajte formu

Trudnice koje su u dobroj formi i zdrave, koje nisu puno dobile na težini, obično imaju jednostavniji porod. Održavajte kondiciju laganim šetnjama i vježbanjem koje je dopušteno tokom trudnoće. 

Masirajte se

Od otprilike 34. sedmice krenite s masažom područja između vagine i anusa koristeći ulje pšeničnih klica, ulje badema ili kokosovo ulje, prenosi Avaz.

Pijte čaj od lista maline

Konzumiranje čaja od listova maline može vam pomoći da maternicu pripremite za porod. Pijte ga četiri puta dnevno nakon 36. sedmice trudnoće. Dokazano je da žene koje piju čaj od listova maline imaju kraće trudove i da im je potrebno manje analgetika.

Hodajte kod početnih trudova

Ako hodate tokom početnih kontrakcija, brže ćete se otvarati, a i beba će lakše namještati u porođajnom kanalu.

Pravilno dišite

Polako i duboko disanje pomaže vam da se opustite, sprečavajući napetost u mišićima i omogućavajući širenje grlića maternice.

Pokušajte se odmoriti

Tokom poroda, dok se trudovi još ne zahuktaju, a vi ste pripremljeni za porod, odnosno imate vrlo blage kontrakcije, može doći do perioda kada se kontrakcije privremeno umire. Pokušajte se odmoriti i sakupiti snagu za nastavak poroda.

Penjite se uz stepenice

Kod početnih trudova, ako još čekate kod kuće da postanu učestaliji, popnite se nekoliko puta uz stepenice, pomoći ćete bebi da se namjesti za porod.

Slušajte svoje tijelo

Buduće mame razmišljaju unaprijed o tome kako će se ponašati na porodu. Mnoge čak smatraju da ne bi trebale vikati, stenjati i sl. Možda baš vašem tijelu odgovara da zavičete. Ako osjetite potrebu da vičete, stenjete, nemojte se ustručavati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 02:57