Ilustracija / Shutterstock
27/05/2023 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo zašto šećer uništava zdravlje crijeva

Previše šećera je loše iz raznih razloga, a naša studija pruža dokaze koji pokazuju kako šećer može biti štetan za crijeva. Za pacijente sa IBD, šećer visoke gustine – koji se nalazi u stvarima poput gaziranih pića i slatkiša – mogao bi biti nešto čega se treba držati podalje“, rekao je prof. Ruka

Možda postoji mnogo nedosljednih savjeta o ishrani kada je u pitanju zdravlje crijeva, ali oni koji tvrde da je konzumiranje puno šećera loše obično su tačni i dosljedni.

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu su pokazali da konzumiranje previše šećera ugrožava ćelije koje održavaju debelo crijevo zdravim kod miševa sa inflamatornom bolešću crijeva (IBD).

„Prevalencija IBD-a u stalnom je porastu širom svijeta i najbrže raste u kulturama sa industrijalizovanim, urbanim načinom života koji imaju tendenciju da imaju ishranu sa visokim sadržajem šećera“, rekao je autor studije Timoti Hend, vanredni profesor pedijatrije i imunologije na Univerzitetu u Pitsburgu.

„Previše šećera je loše iz raznih razloga, a naša studija pruža dokaze koji pokazuju kako šećer može biti štetan za crijeva. Za pacijente sa IBD, šećer visoke gustine – koji se nalazi u stvarima poput gaziranih pića i slatkiša – mogao bi biti nešto čega se treba držati podalje“, rekao je prof. Ruka.

Opasnost od hrane bogate šećerom

U ovoj studiji, istraživači su miševe hranili standardnom ishranom ili ishranom sa visokim sadržajem šećera, a zatim su oponašali simptome IBD-a izlažući ih hemikaliji zvanoj DSS, koja oštećuje debelo crijevo.

Svi miševi hranjeni dijetom sa visokim sadržajem šećera umrli su u roku od devet dana. Sve životinje koje su jele standardnu ishranu živjele su do kraja 14-dnevnog eksperimenta.

Da bi shvatio gdje su stvari pošle naopako, tim istraživača je potražio odgovore u debelom crijevu.

Inače, debelo crijevo je obloženo slojem epitelnih ćelija koje su raspoređene sa izbočinama nalik prstima koje se nazivaju kriptama.

Često se regenerišu dijeljenjem matičnih ćelija kako bi debelo crijevo bilo zdravo.

„Epitel debelog crijeva je kao pokretna traka. Ćelijama je potrebno pet dana da putuju kroz strujni krug od dna do vrha kripte, gdje se izbacuju u debelo crijevo, a zatim vrše nuždu. U suštini, svakih pet dana stvarate potpuno novo debelo crijevo“, rekao je prof.

Uticaj na debelo crijevo

U stvari, zaštitni sloj ćelija je kod nekih životinja potpuno nestao, ispunjavajući debelo crijevo krvlju i imunim ćelijama.

Ovo pokazuje da šećer može direktno uticati na debelo crijevo, umjesto da oštećenje zavisi od mikrobioma crijeva, kao što je istraživački tim prvobitno mislio.

Da bi uporedili dokaze sa ljudskim debelim crijevima, istraživači su koristili crijevne kulture veličine sjemena maka koje bi se mogle uzgajati u laboratorijskoj posudi.

Otkrili su da kako se koncentracija šećera povećava, razvija se manje kultura, što sugeriše da je šećer ometao diobu ćelija.

„Otkrili smo da se matične ćelije dijele mnogo sporije u prisustvu šećera, vjerovatno presporo da bi popravili oštećenje debelog crijeva“, ističe Hand i dodaje: „Druga čudna stvar koju smo primijetili je da je metabolizam ćelija bio različit.

Ove ćelije obično više vole da koriste masne kiseline, ali kada se uzgajaju u uslovima visokog šećera, činilo se da su zarobljene u korišćenju šećera."

Ključni rezultati

Prof. Hand takođe napominje da ovi rezultati mogu biti ključni za jačanje postojećih veza između slatkih pića i lošijih ishoda IBD.

„Mislim da moramo pažljivije da pogledamo koju hranu će jesti pacijenti koji imaju oštećenje crijeva, bilo da je uzrokovano IBD ili zračenjem tokom liječenja raka debelog crijeva“, kaže Hand.

„Radi se o nutritivnom pristupu oštećenju debelog crijeva, ili ideji da se pronađe prava ishrana za određenog pacijenta. Rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu "Cellular and Molecular Gastroenterologi and Hepatologi".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:27