/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-SHEVTSOVY
22/05/2024 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako da vam i ljeti kosa odlično miriše cio dan?

Svi smo savladali osnove lekcije: ako želimo da mirišemo dobro neophodni su higijena + dobar dezodorans + omiljeni parfem. Ali, šta je sa kosom?

Naša kosa ima svoj jedinstven miris koja zavisi od mnoštva faktora. Ljeti, on može da postane izražen, pa čak i neprijatan. Kako da vam kosa miriše dobro i ljeti i to po cio dan?

Miris kose zavisi od mnogo faktora: učestalosti pranja, teksture, stanja vlasišta, proizvoda koji koristimo i raznih faktora spoljašnje sredine. Da bi ovaj miris bio očaravajući i tokom ljeta, donosimo ključne smernice frizera i dermatologa.

Kako da kosa miriše dobro ljeti?

Koristite mirisno ulje

Ako tražite pojačavanje mirisa, pokušajte da namažete kožu glave ili kosu, pa čak i oboje nekim mirisnim eteričnim uljem. Ona zaista mogu učiniti da vaša kosa lijepo miriše. Koji ćete miris odabrati na vama je, ali frizeri tvrde da najbolji utisak ostavljaju ulje peperminta, ruzmarina, lavande i narandže.

Ako je vaša kosa masna i ulje baš nije dobra opcija za vas, onda se opredijelite za mirisne magle ili sprejeve sa eteričnim uljima. Imaju isti parfemski efekat, a daleko su manje masni.

Izbjegavajte cigarete

Cigarete bi svakako trebalo da izbjegavate zbog zdravlja, ali to ćemo sada ostaviti po strani. Dim cigarete ostavlja užasan miris na kosi. Ako ste i sami pušač, možda nećete shvatiti koliko je miris ozbiljan – i koliko duboko može ući u vašu kosu. Najbolji i najlakši način da se riješite ovog mirisa jeste da operete kosu šamponom i njegujete kosu. Ako nemate vremena za to, posegnite za suvim šamponom.

Koristite mirisne proizvode za oblikovanje

Dok se i šampon i balzam ispiraju sa kose, proizvodi za oblikovanje poput pjene, gela i regeneratora ostaju u kosi. To znači da će svaki miris u tim proizvodima ostati na vašoj kosi dok je ne operete. Ako želite da vaša kosa dobro miriše, potražite proizvode sa bogatim mirisom koji volite.

Koristite miris za kosu

Ako vaša kosa ne miriše najljepše, možda ćete biti u iskušenju da prskate parfem na svoje pramenove da biste brzo riješili problem. Nažalost, to nije dobra ideja, pa bi trebalo da je izbjegavate. Parfem je napravljen za vašu kožu (ne za kosu), a neki sastojci mogu da izazovu oštećenja kose – na primjer, alkohol u većini formula može da je isuši.

Zato su tu mirisni porizvodi namijenjeni baš korišćenju na kosi, uključujući šampon i balzam, razne sprejeve, pjene i kreme i/ili miris za kosu.

Da kosa miriše dobro cio dan perite je redovno

Postoji mnogo različitih mišljenja o tome koliko često treba da perete kosu. Neki savjetuju da to radite što je ređe moguće kako biste očuvali svoja prirodna ulja za kožu glave netaknutima. Ipak, to će značiti da vaša kosa baš i ne miriše dobro. Dermatolog Trejsi Evans, MD, MPH, objašnjava da se neprijatan miris javlja na koži, skalpu ili kosi kada se bakterije skupljaju na koži. Pranje kose i vlasišta radi uklanjanja ulja, prljavštine i bakterija može pomoći u sprečavanju nagomilavanja lošeg mirisa.

Isključite medicinske probleme

Iznad svega, važno je da budete sigurni da ne osjećate loš miris kose ili kože glave zbog medicinskog problema. Stanja kao što je seboroični dermatitis (intenzivna perut) mogu izazvati ne baš prijatan miris. Ako ste zabrinuti da vaša kosa ne miriše najbolje zbog medicinskog problema, ne oklijevajte da zakažete pregled kod svog ljekara ili dermatologa,pi[e lepotaizdravlje.rs

Zaključak: kako da kosa miriše dobro cio dan?

Da biste vam kosa mirisala lijepo dovoljno je malo truda. Izbjegavajte cigarete, perite kosu dva do tri puta nedjeljno i pokušajte da koristite mirise za kosu ili proizvode sa esencijalnim uljima. Ako ovi koraci ne funkcionišu ili ste zabrinuti da možda imate medicinski problem koji uzrokuje miris kose, obratite se svom ljekaru da biste došli do korena problema. Jednom kada uspostavite svoju rutinu i riješite sve osnovne probleme, vaša kosa će sigurno mirisati nevjerovatno svaki dan za tren oka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 22:34