/ -SHUTTERSTOCK
03/02/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vježbe za povećanje izdržljivosti i snage

Treneri preporučuju sledeće tri vježbe za povećanje izdržljivosti

Svako se u životu bar jednom nađe u situaciji kada shvati da mu izdržljivost i kondicija nisu jača strana. Zaglavio se lift i treba se popeti na peti sprat, treba pričuvati hiperaktivne sestrine klince, neplanirano otići u dugu šetnju kroz grad u obilazak prodavnica i slično. I onda shvatite da vam je duša u nosu i da vam je kondicija katastrofalna. Zato već danas učinite nešto povodom toga. A najbolje je da počnete da vježbate. Koje su najbolje vježbe za povećanje izdržljivosti i snage

Kada je u pitanju razvijanje izdržljivosti, najčešće se podrazumijeva opšta izdržljivost, odnosno sposobnost dugotrajnog savladavanja opterećenja umjerenog intenziteta. Ovaj kvalitet treba da poboljšaju ljudi svih uzrasta kako bi poboljšali svoje i fizičko i psihičko zdravlje i s lakoćom obavljali sve fizičke aktivnosti.

Treneri preporučuju sledeće tri vježbe za povećanje izdržljivosti. Izvodite svaki set jedan minut, a zatim se odmorite 20 sekundi prije nego što pređete na sledeći set. Ukupno treba da uradite od dva do četiri ponavljanja.

Nakon što završite jednu vježbu, pređite na sledeću koristeći isti obrazac. Glavna stvar je da kontrolišete pokrete kako biste eliminisali rizik od povrede. Ove vježbe su takođe dobre jer uz redovnu vježbu i pravilnu ishranu pomažu da izgubite težinu i tonirate tijelo.

1. Vježba

Početni položaj je stojeći. Noge su razmaknute. Istovremeno pomjerajte noge i ruke (pogledajte prethodni video). Tempo treba da bude dovoljno brz, ali takođe treba da imate dovoljno snage da ostanete aktivni čitav minut.

2. Vježba

Za izvođenje ove vježbe potrebno vam je dovoljno prostora, jer ćete morati da se krećete sa jedne na drugu stranu. Na krajnjim tačkama desno i lijevo, napravite polučučanj na jednoj nozi, savijajući se u zglobu kuka i blago u koljenu. Suprotnom rukom posegnite prema nozi koja je ispred. Držite leđa u neutralnom položaju. Da biste prešli na drugu stranu, potrebno je da napravite 2-3 bočna koraka uz lagani skok i ponovite polučučanj na drugoj strani.

3. Vežba

Početna pozicija je plank. Savijte jedno pa drugo koljeno privucite ga ka stomaku. Leđa treba da budu ravna, u neutralnom položaju. Uradite 2-4 ponavljanja, a zatim ubrzajte kao da trčite uz planinu i to radite jedan minut. Odmorite se 20 sekundi i uradite još jedno ponavljanje,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:26