RIješite se bola u vratu za 15 sekundi / -SHUTTERSTOCK
02/11/2023 u 11:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ako vam je često ukočen vrat: Ovo je vježba od 15 sekundi koja dokazano smanjuje muku

Osim vježbe, primijenite još par korisnih savjeta

Stres, lože držanje, datum u krštenici, položaj spavanja i sati provedeni gledajući telefone i računare neminovno rezultuju ukočenim vratom. Prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Musculoskeletal Disorders, bol u vratu je drugi najčešći mišićno-skeletni poremećaj, a javlja se najviše kod žena.

Uzroci ukočenosti vrata

Dugo gledanje u ekrane - bilo da gledate u lap-top, televizor ili pametan telefon, glava ima tendenciju da bude nagnute nadolje duže nego što bi trebalo. Tijelo jednostavno nije predviđeno da bude zaglavljeno u jednom položaju tako dugo. Od stalnog gledanja nadolje, mišići na prednjem dijelu vrata se zatežu, a mišići leđa slabe.

Intenzivni stres - prirodno, nosimo veliki stres u gornjim trapeznim mišićima i vratu, i što smo više pod stresom, veća je vjerovatnoća da ćemo osetiti stezanje i ukočenost u tim oblastima.

Starosna degeneracija diska - bol u vratu može biti uzrokovan degeneracijom diska, što jeste normalan rezultat starenja, ali imajte na umu da se može ublažiti i odložiti.

Nove navike ako vas muči ukočen vrat

Kretanje - prva stvar koju treba da radite čak iako se osjećate ukočeno, jeste da nastavite da se krećete. Iako vas boli dok se pomjerate, ironija je da će se bol i ukočenost pogoršati ako prestanete da se krećete. Za početak, jednostavno zabacite ruke iznad glave i istežite se na svaku stranu nekoliko puta kako biste doveli dotok krvi u vrat i smanjili napetost bez pomjeranja samog vrata.

Mijenjajte držanje tokom dana.- podesite tajmer na svakih 30 do 60 minuta i uradite nekoliko istezanja uz duboko disanje. Potom podesite svoje tijelo za drugačiji položaj da biste nastavili da radite. Čak i pet savijanja vrata (gledajući nadolje) i pet ekstenzija (gledajući prema plafonu) mogu da vam pomognu.

Vježba od 15 sekundi za instant olakšanje

1. Prepletite prste i postavite ih na potiljak

2. Gurate rukama naprijed, glavom nazad.

3. Držite tako, gurajući, 15 sekundi. Sve vrijeme ruke guraju glavu naprijed, a vrat se opire ka nazad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:15