Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
12/10/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izbjegavajte ove suplemente: Mogu da oštete jetru

Neki dodaci mogu imati opasne nuspojave ako se uzimaju u prekomjernim količinama

U pravim okolnostima, dodaci ishrani mogu učiniti puno dobrog za naše zdravlje. Međutim, uvijek treba da budemo svjesni mogućih rizika. Neki dodaci mogu imati opasne nuspojave ako se uzimaju u prekomjernim količinama ili u kombinaciji sa drugim ljekovima. Prema doktorki Hildi Vong, takav dodatak je kava kava (Piper methysticum).

Smatra se da kava kava smanjuje stres i podstiče opuštanje. Obično se dodaje čaju, ali se može uzimati kao dodatak prehrani ili kao ekstrakt. Nastaje od korena biljke Piper methisticum.

-Istraživanja su pokazala na potencijalne rizike povezane s konzumacijom kave kave, a najznačajniji je oštećenje jetre- rekla je dooktorka Vong. Pojašnjava da se pokazalo da kava kava smanjuje nivo važnog antioksidansa glutationa u tijelu, a takođe može da ograniči efekte enzima u jetri koji pomažu vašem tijelu da metabolizuje ljekove. To može biti posebno štetno ako imate istoriju bolesti jetre.

-Neki pojedinci su prijavili slučajeve hepatotoksičnosti, oštećenja jetre koja nastaju iz ljekova i biljaka poput kave kave - dodala je

Prije preuzimanja bilo kakvog dodatka ishrani, uključujući kavu kavu, važno je posavjetovati se s ljekarom o sigurnosti i djelotvornosti. Takođe je ključno pridržavati se preporučene doze bilo kojeg suplementa koji unosite u tijelo.

Uz kavu kavu je takođe posebno važno ograničiti upotrebu alkohola i drugih potencijalno štetnih stvari, jer to može povećati rizik od oštećenja jetre.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:39