Alchajmerova bolest / -PIXABAY
05/09/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove promjene u ponašanju mogu biti rani znaci Alchajmerove bolesti

Ukoliko primijetite neke od njih, zakažite termin kod ljekara.

Češći gubitak pamćenja može ukazivati na Alchajmerove bolest ili neku drugu vrstu demencije. Alchajmerova bolest uzrokuje lagani gubitak pamćenja, razmišljanja i sposobnosti zaključivanja.

Postoji više promjena u ponašanju koje mogu ukazivati na ovo stanje. Stoga, ukoliko primijetite neke od njih, zakažite termin kod ljekara.

Gubitak pamćenja koji narušava svakodnevni život

Jedan od simptoma u ranoj fazi Alchajmerove bolesti je zaboravljanje nedavno naučenih informacija. To može uključivati pamćenje datuma ili događaja, ali i postavljanje istih pitanja svojim sagovornicima.

Poteškoće u obavljanju poznatih zadataka

Ljudima koji imaju Alchajmerovu ili drugu vrstu demencije, često je teže obavljati dnevne zadatke koje su nekada s lakoćom radili. To mogu biti radnje poput upravljanja automobilom, obavljanje kupovine ili prisjećanje omiljene igre.

Izgubljenost u vremenu i prostoru

Ponekad zaboravimo koji je dan u sedmici i to nije nužno znak za uzbunu. Međutim, ako izgubite pojam o datumima i godišnjim dobima, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom. Takođe, ako u jednom trenutku shvatite da ne znate gdje ste ili gdje bi trebalo da krenete, to bi takođe mogao biti jedan od ranih znakova Alchajmerove bolesti.

Otežano čitanje i razumijevanje

Neki ljudi koji žive s Alchajmerovom bolešću mogli bi doživjeti promjene vida. To može dovesti do poteškoća s ravnotežom ili problema s čitanjem. Takođe mogu imati problema s procjenom udaljenosti i određivanjem boje ili kontrasta, što uzrokuje probleme s vožnjom.

Problemi s govorom

Problemi s govorom kao što mucanje ili jednostavno teži pronalazak prave riječi takođe nisu znak za uzbunu, ali ako osoba ima problem s praćenjem razgovora ili ima problem s imenovanjem poznatog imena ili predmeta, trebala bi da posjeti ljekara.

Promjene u raspoloženju

Osobe koje imaju Alchajmerovu  bolest mogu doživjeti promjene raspoloženja, ali i ličnosti. Mogu postati zbunjeni, sumnjičavi, depresivni ili uplašeni. Mogu se podjenako uznemiriti kod kuće, s prijateljima ili kada su izvan svoje zone udobnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:11