Ekcem  / -SHUTTERSTOCK
14/11/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta jesti, a šta izbjegavati ukoliko imate ekcem

Iako hrana ne izaziva ekcem, određena hrana može pogoršati simptome ovog neprijatnog stanja kože

Pojava ekcema na vašem tijelu može biti veoma bolna, a najčešće se javlja kod djece i mladih. Iako hrana ne izaziva ekcem, određena hrana može pogoršati simptome ovog neprijatnog stanja kože. Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju, ekcem je inflamatorno stanje kože koje je izazvano faktorima okoline, a može se i naslijediti.

Dermatolog Robin Evans ističe da je važno posmatrati vezu između ishrane i ekcema jer ista hrana možda neće imati isti efekat na ekcem kod različitih ljudi. Zato ističe da za početak jedite hranu koja je dobra za zdravlje kože i koja obezbjeđuje hranljive materije i hidrataciju. Namirnice koje preporučuje da jedete ako imate ekcem su svakako maslinovo ulje, riba, lisnato povrće i voće. Iako neki ljekari preporučuju paradajz i orašaste plodove, treba biti oprezan jer oni mogu biti potencijalni alergeni. Stoga, ako imate ekcem, bilo bi preporučljivo da uradite test na alergiju.

Dermatolog Evans takođe preporučuje hranu kao što su losos, skuša i laneno sjeme kako bi se obezbijedile dodatne omega-3 masne kiseline tokom cijele nedjelje. Drugi izvori biljnih omega-3 masnih kiselina uključuju čia sjeme, orahe i edamame.

Preporučuje se da smanjite potrošnju mliječnih proizvoda jer mleko i sir mogu da pojačaju upale u tijelu. Međutim, mnogi stručnjaci ističu da u ishranu treba uključiti jogurt.

Pošto je ekcem zapaljensko stanje, najbolje bi bilo smanjiti hranu koja može izazvati upalu, kao što su crveno i prerađeno meso, slatkiši, zaslađena pića, pržena hrana i obrađeni deserti i peciva.

Važno je istaći da treba povećati unos vode jer osobe sa ekcemom imaju suvu kožu, pa im to može pomoći u hidrataciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
EKCEMISHRANA
27. jul 2024 03:47