Joga / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-NIKKIMEEL
23/09/2023 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ženska joga: Osam jednostavnih i korisnih vježbi

Glavni cilj ovih joga vježbi je harmonično raspoređivanje energije uzimajući u obzir anatomiju ženskog tijela i psihologiju

Funkcionisanje ženskog tijela i njenog emocionalnog stanja su konstantno podložni promjenama. Sasvim je normalno da danas možete da pomjerite planine, a sjutra jedva ustajete iz krevera. Glavni cilj ovih joga vježbi je harmonično raspoređivanje energije uzimajući u obzir anatomiju ženskog tijela i psihologiju.

Vježba br. 1

Sjedite na prostirku sa ispravljenim leđima i prekrstite cjevanice. Ako su vam koljena jako visoko, stavite presavijeno ćebe ispod zadnjice. Počnite da pravite kružne mikro pokrete karlicom u smjeru kazaljke na satu. Nakon što napravite nekoliko kružnih pokretam pomjerajte repnu kost naprijed-nazad.

Možda odmah nećete primijetiti efekat ovih vježbi, ali vremenom ćete osjetiti da kičma pada na svoje mjesto, bolovi će se smanjiti u donjem dijelu leđa, a ojačaće i mišići karličnog dna.

Vježba br. 2

Stanite na sve četiri. Ručni zglobovi treba da vam budu ispod ramena, a koljena ispod kukova. Dok izdišete, polako kružite trticom pa kruženje pomjerajte do temena. Spustite bradu ka ključnoj kosti i ostanite u ovoj poziciji nekoliko udisaja, a potom se vratite na početnu poziciju. Zatim, dok udišete, počnite da savijate leđa tako da repna kost i glava gledaju na gore, grudi su vam otvorene i ispružene na dolje. Ruke su stalno spuštene na podu.

Ova vježba čini vašu kičmu pokretljivom i opušta napete mišića vrata i ramena. Pored toga, dobro stimuliše i masira trbušne mišiće i unutrašnje organe poboljšavajući funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Vježba br. 3

Iz prethodnog položaja, povucite zadnjicu ka petama i sjedite na njih. Uz uzdisaj počnite da spuštate stomak na kukove, a potom spuštajte lagano grudi i glavu. Oči su zatvorene, disanje je slobodno i duboko. Ukoliko vaše čelo ne dodiruje pod, stravite ruke na potporni blok ili ćebe ispod njega. Ovaj tip vježbe eliminiše ukočenost u zglobovima i opušta rameni pojas. Pored toga odlično ublažava umor i stres.

Vježba br. 4

Sjedite ispravljenih leđa i spojite stopala ispred sebe. Dok izdišete, spuštajte lagano koljena na pod što je više moguće, istežući na taj način unutrađnju stranu butina dok su vam leđa uspravna. Dok udišete, podižite i koljena, dok izdišete, spuštajte ih dolje. Pokreti su dinamični, poput mahanja leptirovim krilima, ali nisu nagli. Ova vježba promoviše otvaranje i opuštanje karlice, a zauzvrat pomaže u smanjenju stresa i ublažavanju nelagodnosti sa mentrualnim grčevima.

Vježba br. 5

Sjedite sa ispravljenim leđima i raširite noge što je moguće šire. Noge su aktivne, povucite prste prema sebi. Dok udišete, podignite ruke u stranu, a dok izdišete, spuštajući ih na dolje, raširite ih u stranu. Kao da objema rukama zaglađujete suknju ispred sebe na podu. Nemojte se spuštati da vam leđa ne bi došla u krivu liniju. Ponovite ovo 8-10 puta. Vježba pojačava seksualnost i ublažava zategnutost u predjelu prepona, smiruje mozak, jača kičmu i stimuliše rad unutrašnjih organa. Kode žena stimuliše cirkulaciju krvi u predjelu karlice i aktivnost jajnika regulišući menstrualni ciklus.

Vježba br. 6

Lezite na leđa sa ispruženim nogama i rukama uz tijelo okrenutim ka podu. Savijte koljena, postavite stopala što bliže karlici. Postavite dlanove na pod i podignite karlicu ka gore. Savijte laktove i stavite dlanove na donji dio leđa sa prstima okrenutim ka spolja. Rasporedite svoju težinu i pronađite udoban položaj. Potom, lagano počnite da dižete obje noge i ostanite u ovom položaju nekoliko udisaja. Vježba pomaže u uklanjanju toksina iz tijela, smanjuje opterećenje srčanog mišića i djeluje podmlađujuće.

Vježba br. 7

Ostanite na leđima i savijte koljena. Ispuržite ruke u stranu pritiskajući ih na pod. Prekrstite noge tako da vam je desna noga na vrhu, Izdahnite, bez podizanja ramena i lopatica, a potom spustite noge udesno što je moguće niže do poda, a glavu okrenite u lijevo. Zadržite ovu pozu 2-3 ciklusa disanja i ponovite u suprotnom smjeru, mijenjajući i nogu.

Vježba br 8.

Raširite stopala u jednoj liniji i neka vam prsti budu okrenuti u stranu. Ispružite ruke gore ili ih preklopite. Dok izdišete, čučnite, raširite kukove i koljena široko u stranu i povucite karlicu naprijed i dolje što je više moguće. Tijelo mora da zadrži vertikalan položaj. Udahnite i dignite ruke iznad glave ispravljajući koljena, a dok izdišete, vratite se u prvobitnu pozu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. novembar 2023 08:43