Ilustracija / Shutterstock
05/06/2023 u 23:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prednosti svakodnevnog čitanja: Najbolji trening za mozak

U kom god starosnom dobu bili, čitanje je uvijek sjajna opcija kako biste očuvali mentalnu kondiciju

Ljudskom umu je, baš kao i mišićima, potrebna hrana da bi razvijao sopstvene kapacitete. Ako mu ne obezbijedite odgovarajuće sadržaje i ne koristite ga, ulijenjiće se i usporiti.

Zato, pored redovnog odlaska u teretanu, praktikujte i svakodnevno čitanje jer je to najbolji trening za mozak. Pospejšuje stvaranje neuronskih veza u njegovim različitim djelovima, koji inače ostaju nestimulisani drugim aktivnostima. Što više različitih sadržaja čitate, to će više različitih djelova mozga kreirati nove veze, što poboljšava kognitivne kapacitete.

Osim što obogaćuje vokabular, redovno čitanje angažuje memoriju - ne samo kroz pamćenje sadržaja, već i kroz praćenje priče. Da biste nastavili tamo gdje ste stali, potrebno je da pamtite šta ste prethodno pročitali (radnju, likove i druge važne detalje u romanu), a stvaranje novih uspomena jača stare, koje već imate. Mozak tako stiče naviku da prima i skladišti nove informacije. I kad vam se čini da ste nešto zaboravili, potrebno je samo da se malo podsjetite, pa će neophodne informacije stići različitim neuronskim putevima, koje ste uspostavili čitanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:43